20 Nisan 2009

Lyon Saltanatı'nda Sona Doğru...



Fransa Ligue 1'in son 7 yılına damga vurarak arda arda şampiyonluklar yaşayan Lyon'un saltanatı bu sene kuvvetle muhtemel son bulacak. Bu defa işleri gerçekten zor, artık geçmiş senelerdeki kigi tek rakipleri yok, önlerindeki Marsilla ve Bordeaux hemen arkasında 1 puan geride de PSG ile ciddi bir yarış içerisindeler şimdi.

Bu hafta Gerets'in Marsilla'sı deplasmanda Lorient'i 1-0 geri düştükleri maçta 1-2 mağlup etmeyi başardı ve Lyon ile puan farkını 4'e çıkardı. En yakın takipçileri Bordeaux ile aralarında 2 puan var. Son olarak 92-94 yılında şampiyon olmuş bu ekibi 16 yıl sonra şampiyonluğa taşır ise Gerets heykelini dikmeleri içten bile değil. Kendisi ayrılmak istemedikçe en az 4-5 yıl daha kalır Fransa'da.

Blanc'ın Bordeaux'u da 1 ay öncesinde 5. sıraya kadar geriledikleri yarışta, üst üste maçlar kazanarak liderin 2 puan gerisine konuşlanmayı başardı. Bu hafta üst sırada yer alan Lyon'u 1-0 yenerek önemli bir engeli aşmayı başardılar. Maçın büyük bölümünü Kanal A'da izledim bir yandan internet üzerinden Superclassico'yu takip ederken...

Lyon açısından bu konuma gelmiş olmalarında son yıllarda istikrarlı çizgilerini, teknik direktör istikrarsızlığı yönünde bozmuş olmalarının büyük payı olduğunu düşünüyorum. Son 3 yılda 3 ayrı teknik direktör ile çalışarak Türk Kulüpleri'ne nazire yapar hale geldiler, en büyük hataları bu. Takım yapısı açısından bakılırsa da Juninho'nun artık belirli bir yaşa gelmiş olması nedeniyle vasat oynadığı maçların fazlalaşabileceği de düşünülürse O'nu yedekleyecek isimlerin takımın orta sahasına monte edilmesi gerekiyordu. Ederson zaman zaman bu göreve soyunsa da henüz gereken verim alınmış değil. Orta sahada yaşana b sorun dün oynanan maçta çok net görülüyordu.


PSG ise arka tarafta 59 puan ile liderin 5 puan gerisinde. Geçen sene küme düşmekten son ahfta kurtulmuş bir takımın bu sene ilk 4 içerisinde yer alabilmesi ve bunu geçen seneki teknik adam ile gerçekleştirmek yönetim adına bir başarıdır. Le Guen'in kalitesini bildikleri için yola onunla devam ettiler ve karşılığını da aldılar. Şampiyon olmaları zor ama şampiyonlar ligi bileti almaları içten bile değil.

Ligin bitimine 6 hafta kaldı ve yukarıdaki resimde de ayrıntısı ile görüleceği üzere en avantajlı fiktür Bordeaux'da. Fotoğrafın üstüne tıkladığınızda da göreceksiniz her takımın oynadığı takımların ligdeki sıralamalarını toplamı var alt tarafta. Marseille 6 haftada ligdeki sıralama toplamı 44 olan takımlar ile oynarken, Bordeaux ise toplamı 78 olan takımlar ile oynayacak, üstelik bu takımların 4'ü 12 sıra ve gerisindeler. Buradan en zor fikstürün Marseille'de olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Buna ek olarak PSG-Lyon ve Marseille kendi aralarında oynar iken, Bordeaux'un böylesine zorlu bir maçı yok. Elbette küme düşme hattındaki takımlar ile oynamak da ligin sonlarında kolay değil ama genel manada avantaj olarak görülebilir. Şampiyonluğun kaderini belirleyecek olan maçlardan özellikle 36. haftadaki Marseille-Lyon maçı nefes kesecek.

Foto'nun alt tarafında da ligin sonunda alacakları tahmini puanları verdim, göreceğiniz üzere benim favorim Bordeaux.

Hiç yorum yok: