20 Aralık 2008

UEFA Çeyrek Final Yolu Kuraları

UEFA'da Mart ayının ortalarına kadar devam etme adına aşılması gereken engeller belli oldu dün. Son 6 yıldan beri ilk defa bu kadar güçlü takımlar bir arada. Oldukça iyi eşleşmeler oldu, çeyrek finale kadar resmen kan çıkacak ve en az yarı final oynasa şaşırılmayacak takımlar elenecek. Galatasaray'ın rakibinin de belli olması açısından daha ayrı bir önemi vardı kuraların bizim için ve son 2 yıldır birbiriyle maç yapmaya alışmış olan iki kulüp 3. yılda da bir arada : Galatasaray vs Bordeaux

Perşembe gecesi muhtemel eşleşmeleri değerlendirirken Fiorentina, Werder Bremen, Marsilla ve Zenit'i uzak durulması gereken takımlar arasında yazmıştık. Lucescu faktörünün etkisiyle Shaktar'ın tehlikeli olduğunu, Aalborg için kapalı kutu olması itibariyle sorun teşkil edebileceğini belirtmiş ve Bordeaux, Kiev'in en eşleşilebilir takımlar olarak göründüüğü yorumunu yapmıştık. Beklentilerimize uygun bir takım olan Bordeaux'un gelmesi ve ilk maçın deplasmanda olması şimdilik işlerin yolunda gittiğini gösteriyor. Bordeaux'un en büyük avantajı takımınd başında Blanc gibi kafası çalışan bir adamın olması. Kendini geliştiriyor, O'nun gelişimi ile birlikte Bordeaux'da gelişiyor. Şu an Fransa'da 3. sıradalar ve iç saha performansları dikkat çekici. Lig ve Şamp. Ligi'nde toplam 13 maçta 7 galibiyetleri ve 5 beraberlikleri var, tek mağlubiyetleri Roma'ya karşı. Toplamda 12 gol yemişler ve yalnızca 4 maçı gol yemeden bitirebilmişler. Mağlubiyet almamaları gerçeği ortada fakat neredeyse her maçta gol yemeleri de önemli. Şamp. Ligi gruplarında toplamda 7 puan topladılar ve 6'sını Cluj'dan aldılar. Deplasman karnelerine gelince 12 maç oynamışlar sezon başından bu yana ve bunların 7'sini kaybetmişler. 5 maçta gol atamamışlar. Buradan özetle kendi sahasında gol yeme potansiyeli taşıdığını ve deplasmanda kaybetmeye yakın bir takım olduğunu söyleyebiliriz. Tabiki istatistikler sadece rakamların dili ve futbol da sonucu etkileyen bir çok faktör var. Hafta sonu Monaco -Bordeaux maçı var, çok daha dikkatli izleyeceğim artık rakip Fransızlar'ın maçlarını ve Monaco maçından sonra geniş bir analiz yapmayı düşünüyorum. Cavenaghi, Chamack, Gourcuff, Gouffran, Wendel, Diarra gibi tehlikeli oyuncuları olmasına rağmen Galatasaray için zorlu rakipler arasında çekilmiş iyi bir kura olarak değerlendirilebilir.

Diğer eşleşmelere de göz atalım:

Werder Bremen-Milan // Olympiacos-Saint Etienne
Olypiakos grup 3. olmasına rağmen Galatasaray'dan çok daha iyi bir kura çekti. Hangisi ödüllendirildi anlamış değilim. Bremen-Olympiakos eşleşmesi olur 4. turda gibi geliyor. Olympiakos geçen sene Bremen ile aynı gruptaydı ve onların üstünde bitirerek 2. tura çıkmışlardı, aynısını yapabilirler.

Aston Villa-CSKA Moscú // Shakhtar Donetsk-Tottenham
En zorlu eşleşmelerden biri Villa-CSKA eşleşmesi oldu. Her şey olabilir orada ama CSKA daha yakın gibi tura. Diğer taraftan Lucescu Tottenham'a bir güzellik yapabilir. Tabiki burada Tottenham'ın ne yapacağı da önemli burada, çünkü zaman zaman dengesizleşebiliyorlar.

Lech Poznan-Udinese // Zenit San Petersburgo-Stuttgart
1. eşleşmeden Udinese'nin gelmesi garanti gibi. Zenit - Stuttgart eşleşmesinden Zenit'in çıkması daha olası, Stuttgart'ın Babel sonrası toparlanma sürecine girmesi de Almanları'ın avantajı olabilir.

PSG-Wolfsburg // Sp. Braga-Standard Lieja
Geçen yıl düşmemeye oynayan PSG bu sene çok daha farklı bri çizgide. Son 10 dakikada attıkları 2 gol ile çıktılar üst tura. Wolsfburg ise hem Almanya'da hem de UEFA'da gayet iyiler. Almanlar'ı turu geçmeye daha yakın görüyorum. Liege'de şu anki formu ile Braga'yı eleyecektir.
Wolsfburg-Liege eşleşmesinde de her iki tarafın da şansı var çeyrek final için.

Dinamo Kiev-Valencia // Sampdoria-Metalist Jarkiv
Kiev, Galatasaray için gözüme kestirdiğim ekipti, kısmet Valecia'nınmış. Valencia'nın tutu geçmesini bekliyorum. Diğer tarafta kapalı savunma yapan Metalist için iyi bir ekip değil Sampdoria. Daha açık oynayan bir ekibi tercih ederlerdi herhalde. Sampdoria turu geçmeye daha yakın olsa da Metalist'in de azımsanmayacak bir şansı var. Çeyrek finale çıkan ekibin Valencia olmasını beklemek kadar da normal bir durum olmaz herhalde.

FC Copenhague-Manchester City // AaB Aalborg-Deportivo
1. eşleşmeden Manchester City gelir. Diğer tarafta ise her şey olabilir.Deportivo orta sıra takımı oldu bir kaç yıldır. Aalbord dirençli yapısı ile turu geçebilir. Çeyrek finale de o kadar para harcadıktan sonra City çıksın artık.

Olympique de Marsella -Twente // Fiorentina-Ajax
İlk eşleşmeden her şey çıkabilir, Marsilla tura daha yakın gibi gözükse de. Fiorentina, Ajax'ı geçecektir. Gruptan İtalyan ekibinin çeyrek finale doğru ilerlemesini bekliyorum.

NEC Nimega - Hamburgo // Girondins Burdeos-Galatasaray
Hamburg benim en çekindiğim ekiplerden. Özellikle hücumdaki ikilisi şu an Avrupa Lig'lerindeki en formdaki ileri ikilisi olan Petric&Olic. Defanslar için tam bir baş belası. NEC'in şansı yok o tarafta. Galatasasaray'da zorlu eşleşmeden çıkmaya yakın taraftır. Hamburg - Galatasaray eşleşmesine gelince bence çok zorlu maçlar olacak. Şu an Hamburg tura daha yakın bence. Kaliteli bir ekip ve başlarında da tecribeli bir hoca Martin Jol var.

Hiç yorum yok: