14 Aralık 2008

Luiz Suarez



Yaklaşık 2 yıl önce futbol literatürüme dahil olan yetenekli futbolculardan. Uruguay’dan Groningen’e 700.000 euro gibi futbol kulüplerimizin saçtığı paraları düşününce çay-simit parası ederinde bir ücretle transfer olduğunda henüz 18 yaşındaydı. 2 yıl sonra 2007-2008 sezonu başında Ajax’a 7.5 milyon euro gibi bir bedelle transfer oldu. Yani Groningen bu genç yetenekten ödemiş olduğu miktarın 10 katı kadar para kazanmış oldu, gerçekten karlı iş. Böyle transfer haberlerini duyunca şaşırmamak elde değil. Hollanda’nın bir orta sıra takımı gidip böyle bir adamı bulup getirebiliyor, biz hala menajer tavsiyesi ile oyuncu almaya devam edelim. Bravo valla! Yok mu adam gibi organizasyonu olan, ekibi ile oyuncu izleyen bu ülkede? Anadolu kulüpleri zaman zaman yapıyorlar böyle şık hamleler ama ne kadar planlı bir organizasyonun ürünü oldukları konusunda bilgi sahibi değilim.

Neyse, ne yazık ki her yol Türk futbolu’nun sorunlarına çıkıyor, bazı kemikleşmiş konulara dem vurmadan geçemiyoruz. Tıpkı bir önceki David Moyes yazısında değindiğimiz teknik direktör ve istikrar sorunu gibi burada da transfer yapılma sistematiği karşımıza çıktı.

Her neyse Luis Suarez’e devam… Gole yakın bir isim olmasına rağmen tam bir forvet değil aslında, daha çok striker. Bir supporter olarak ikinci bir forvet oyuncusu olarak çok daha faydalı olabilecek bir isim uç noktada. Sağ ve sol açık olarak oynayabilen bu yetenekli genç çok gezen, adam eksiltebilen, hareketli oyun yapısı ile gol noktalarına çok iyi sızıyor, bir o kadar da asist yapabiliyor bu sayede. Ceza sahası çevresinden çok sert ve isabetli şutlar atabilme gibi bir artısı da var. Ajax forması ile izlemeyenler olabilir, fakat geçtiğimiz yaz Euro 2008 öncesi Uruguay ile Almanya’da yapmış olduğumuz maçta eminim dikkatleri çekmiştir. Hazırlık maçında defansımızı hallaç pamuğu gibi atmıştı. 3 golde de payı vardı, 2’sine bizzat kendisi attı zaten.

Huntelaar sonrası omuzlarında daha fazla yük var ve O’nun yapacaklarına Ajax’ın daha çok ihtiyacı olacak. Bu yapacakları Ajax’ı iyi noktalara taşırken kendisi için de sezon sonu olası bir transferin kapısını da açabilir. Hollanda Ligi’’nin büyük oranda Premeire Lig için bir arka bahçe olduğu düşünürsek sezon sonunda Uruguaylı’yı İngiltere semalarında görmek sürpriz olmamalı.

Hiç yorum yok: