24 Aralık 2008

Geçmişin Gölgesinde Bir Kulüp: CD Tenerife

Kanarya Adaları özerk gölgesinin 7 adasının en büyüğüdür Tenerife. Kanarya Adaları dedikten sonra turizm cenneti olduğunu söylemin alemi var mı bilmiyorum. Tutup burada ada hakkında bilgi verecek değiliz, konumuz futbol olduğunu agöre lafı fazlaca uzatmaya gerek yok. Ada'nın bizim için önemi ise La Liga'da 90'lı yılların takımı Club Deportive Tenerife nam-ı diğer Tenerife'nin yuvasının burası olması.

1922 yılında kurulan kulüp ilk dönemde yerel ligde mücadele etikten sonra 1953 yılında kurulan İspanya İkinci Ligi’nde (Segunda Division) oynamaya başladı. La Liga’ya yükselmesi ise 1986’da Javier Perez’in başkanlığa gelmesinden 3 yıl sonra 1989 yılında gerçekleşti.1999 yılına kadar 1. ligde oynadıktan sonra tekrar 2. lige düştüler ve 2002 yılında Rafael Benitez ile tekrar La Liga'nın yolunu tuttular. Rafa, Valencia’ya gidince ligdeki ömürleri fazla uzun olmadı ve 1 sene sonra 2. lige düştüler, hala da Segunda Division’da mücadelelerini sürdürüyorlar.

Nereden çıktı bu Tenerife merakı şimdi değil mi? Bunun için taa 15-16 yıl öncesine dönmek gerekiyor. O zamanlar ilk okuldayım, sadece TRT’nin izlenebildiği yıllar. İki yıl ardı ardına İspanya Ligi’nin son haftasındaki Barcelona – Real Madrid şampiyonluk çekişmesinde son noktanın Tenerife tarafından konulduğunu duyuşum TV’den ve Real Madrid’in yaşayacağı üzüntünün boyutunu düşünüşüm o çoçuk kalbimi incitmiş ve bu olay hep aklımın bir tarafına kazınmış. Geçen gün bir arkadaş ile konuşurken de mevzu bu konuya gelince "Tenerife nerede şimdi?"sorusu bu yazıya kadar getirdi beni.

91-92 ve 92-93 yıllarında ne olmuştu peki? O zamanlar Tenerife’nin başında daha sonra Real Madrid’in hocası olacak Jorge Valdano vardı. 91- 92 sezonun son haftasına Real Madrid, Barcelona’nın 1 puan önünde girmiş ve son haftada karşılarında ligde herhangi bir iddiası bulunmayan Tenerife’yi bulmuşlardı. Rahat kazanacaklarını düşündükleri maçta sahneye Redondo'nun önderliğindeki Tenerife'li oyuncular çıkmış ve maçı kazanarak şampiyonluğu Cruyf & öğrencilerine hediye etmişlerdi. 92-93 sezonunda da aynı olay yaşanmış ve Tenerife, Real’e bir darbe daha vurarak Barcelona’yı şampiyon yapmıştı. Bu olayların ardından Real içinde bulunduğu bunalımı aşmak için çareyi Valdano ve Redondo’yu transfer etmekte bulmuştu.



90’lı yılların ilk diliminde bu kadar kritik rol oynayan Tenerife UEFA kupasında da son 16’ya ve sonraki yıllarda yarı finale kalma başarısı göstermişti. Yarı finalde de uzatmalarda Schalke'ye elenerek kupaya veda ettiler. 1997 yılında UEFA sıralamasında 67. sıraya kadar yükseldiler. 2002 yılından bu yanda da ikinci Lig’de mücadele ediyorlar. Oldukça bağlı bir taraftar kitlesine sahipler ve kendileri "Chicharreros" olarak adlandırılıyor. Fernando Redondo, Oliver Neuville ve Mista da geçmişte bu kulüpte forma giyen isimlerden. Takım 25'de 25 ile tam bir İspanyol karması ve en göze çarpan oyuncu oynadığı 13 maçta attığı 7 gol ile öne çıkan Alejandro Alfaro. Sevilla alt yapısının ürünlerinden olan golcü futbolcu kiralık olarak forma giyiyor Tenerife'de. Şu an 22 takımlı ligde liderin 4 puan gerisinde 5. sıradalar. 3 takımın La Liga’ya yükseleceğini düşünürsek şu an için iddialı durumdalar. Bunun için iç sahada 3 puan ile ayrıldıkları maçların yüzdesini arttırmalar gerekiyor. Kendi sahalarında oynadıkları 8 maçta 10 puan kaybeden bir takımın liderin 4 puan gerisinde olması da ayrı bir şans olsa gerek. Çünkü lider Salamanca bu dönemde kendi sahasında sadece 2 puan kaybetti. Tenerife’yi hala üst sıralarda tutan da deplasman performansı, iç saha performanslarını arttırırlarsa önümüzdeki yıl La Liga’da onları yeniden görmek içten bile değil.


Özetle geçmişinin özlemiyle 7 yıldır uzak kaldığı geleceğini arıyor Tenerife. La Liga’ya yükselerek son haftada şampiyonu belirledikleri yıllar çok uzakta olsa da yeni sürprizlere imza atmaları hayal değil.

Hiç yorum yok: