22 Aralık 2008

Geri Dönüşün Kralı=> Monaco 3:4 Bordeaux



Galatasaray'ın rakibi olduğu için ilk defa bu kadar dikkatli izledim Bordeaux'u bu sene. Maçı iki perde olarak değerlendirmek gerekiyor.

İlk yarıda Monaco orta sahayı kalabalık tutup rakibi önde karşıladı. Bu diziliş Bordeuax'u çok zorladı, neredeyse forvet hattına hiç top taşıyamadılar. Oyunu yönlendiren oyuncu Gourcuff hareketli oynamaya çalışsa da Monaco'nun Bordeaux orta sahasına nefes aldırmayan oyunu O'nu da vurdu. Rakip ataklar genellikle sağ kanatlarından gelişti ve bu kanatta sıkıntı yaşadıkları aşikar. Hatta 2. yarı bile Monaco bu kanadı zorlamaya devam etti. Takım savunması anlamında da Galatasaray'a oldukça benzeyen bir yapıları var. İleride oynayan Cavennaghi, Gourcuff gibi adamlar geriye pek yardım etmezken orta saha defans arasında ki kilit adam Diarra gibi görünüyor. Özellikle fizik yapısının kuvvetli olması bir çok pozisyonda rakipten kolay top çalmasına olanak sağlıyor.

2. yarıya Blanc, Chamakh'ı oyuna alarak başladı. 50. dakikada 3-0 geriye düştükten sonra Gourcuff'un serbest vuruşuna Chamakh'ın kafası ile ilk gol geldi. Monaco bu golden sonra tamamiyle geriye çekildi ve rakibi ceza sahasının önünde karşılamaya başladılar. 60. dakikadan sonra oyunun kontrolü tamamiyle Bordeaux'a geçti ve özellikle Gourcuff'un pas dağıtımı ve oyun kurması ile rakip kaleye yüklenmeye başladılar. Sırasıyla Diarra'nın ceza sahası dışında set şutu, Chamack'ın kornerden gelen topa kafası ve Cavenaghi'nin geçen hafta Lincoln'ün Gençlerbirliği'ne attığı golün bir benzeri ile 3 gol daha bulup skoru 4-3'e getirmeyi bildiler. Son iki golü de maçın bitimine 5 dakika kala buldular.

Galatasaray için bazı şeylerin görülmesi adına önemli bir maçtı.

1) Bordeaux , Galatasaray'a benzeyen bir takım. Takım savunması anlamında sıkıntıları var ama hücumda da çok ciddi silahları var : Cavenaghi, Gourcuff, Chamakh, Goufrann. Bu oyuncular sahada tıpkı Galatasaray gibi yerden ayağa paslar ve verkaçlar ile ceza sahasına sızmaya çalışıyorlar.

2) Oyunun merkezinde Gourcuff var. İlk yarıda pasif görünse de 2. yarıda oldukça etkinde. Duran toplarda gayet iyi ve kaleye isabetli & sert şutlar atabiliyor. Ara pasları da etkili.

3) Chamakh'a kesinlikle dikkat etmek lazım özellikle de hava toplarında. Geçen sen Galatasaray'a da bir kafa goü vardı. Ceza sahasında bu adamın kafasının top ile buluşmasına engel olmak lazım.

4) Orta sahada pres yapınca ve önde basınca etkilerini kaybediyorlar. Bir Benfica, bir Hertha maçıncaki orta saha dinamizmi gerekiyor. Bu şekilde onların orta sahaları etkisiz hale getirilebilir, tıpkı bu akşam Monaco'nun yaptığı gibi orta sahayı kalabalık tutmak şart.

5) Galatasaray bu sene bir çok maçta yaptığı gibi geriye çekilir ve oyunu kendi sahasında kabullenir ise kesinlikle gol yer. Rakibin üstüne çökmesine izin vermemek gerekiyor.

6) Sağ kanatları savunma anlamında zayıf. Arda ve Kewell için bulunmaz bir maden var orada.

Şimdilik dikkat çeken noktalar bunlar. Şubat ayına kadar Bordeaux'u izlemeye devam edeceğiz.

Hiç yorum yok: