14 Aralık 2008

Everton'ın 10 yılı : David Moyes



45 yaşında bir İskoçyalı'dır kendisi. Everton'ın geçen 5 yılının altında imzası olan, önümüzdeki 5 yıl için de teknik direktörlük koltuğunda oturması beklenen futbol kişiliği aynı zamanda. Şu anda Ferguson ve Wenger'den sonra Premiere Lig'de bir takımın başında en uzun süre kalan 3. teknik adam.

2002'de teknik direktörülük kariyerine Everton ile adım attı. Daha ilk sezonunda 1992 yılında kuruluna Premiere Lig'de 2. kez Everton'ın 7. olarak sezonu bitirmesini sağladı ve bu başarı ona "Yılın Teknik Adamı" ödülünü getirdi. 2005 yılında ise Everton ile ligi 4. olarak bitirdi ve 2. kez bu ödülü aldı. 2006-2007 sezonunda 6. , geçen sezon ise 5. olarak bitirdiler ligi. UEFA Kupası'nda bu sezonun flaş takımı Standart Liege'ye elendiler. Ligde'de istenilen sonuçlar gelmeyince Moyes hakkında gönderileceğine dair söylentiler çıkmıştıki tam bu dönemde "Big Boss" Bill Kenwright son noktayı koydu ve sözleşmesinin 5 yıl daha uzatıldığı haberleri geldi.

Bu yıl özellikle sözleşme yenilenmesinden sonra takımın çok daha iyi sonuçlar aldığı görülüyor. Deplasmanda son 2 haftada Totteham ve Manc. City'yi yenme başarısı gösterdiler. Aslında şu andaki görüntüleri ile tam bir deplasman takımı havasında Everton. Toplam 9 maçta 6 galibiyet ve 1 beraberlik kendi sahasında oynadığı 8 maçta ise sadece 1 galibiyetleri var. Oysa deplasmandaki başarıyı kendi sahasında gösterebilseler şu an ilk 3 sırada yer almaları içten bile değildi. Moyes'ın bu noktada daha sıkı çalışması gerekiyor sanırım.

Everton kariyeri elbette başarılar ile dolu değil. Daha 2. sezonunda takım küme düşme potasının hemen üstünde 17. olarak bitirdiler sezonu. Genel olarak sadece ülkemizde değil bir çok yerde bu tabloda takıma yeni hava katmak için sezonun bir yerinde teknik direktör değişikliğine gidilirdi, fakat yönetim arkasında durmakta ısrar etti ve şu anda hala görevinin başında Moyes. Aynı durumu geçen sene PSG'de Le Guen yaşamıştı, takım dibe doğru sürüklenirken Fransız teknik adam görevine devam etti ve bu sene ilk 4 içerisindeler. Demek ki bazı noktalarda karar alabilmek şuur ve vizyon gerektiriyor. Günü düşünerek değil, geleceği planlayarak hareket etme düşüncesine hakim olmak beklenenden farklı davranışlar sergiletiyor insanlara.

Bu görüntüde koltuğunun bu kadar sağlam olduğunun bilincinde olan hırslı ve yetenekli bir teknik adam olarak Moyes'ın önümüdeki yıllar içerisinde Everton'ı ilk 6 sıranın gediklisi haline getireceğini düşünüyorum. Üst sıraları zorlayabilmeleri için konusunda ne büyük rakipleri bütçeleri. Ezeli rakipleri Liverpool, Londra ve Manchester takımları ile mücadele edebilmek için daha çok "Yeşil" e ihtiyaçları oldukları kesin. Yine de Moyes kemik kadroyu koruyup iyi takviyeler yapabilir ise önümüzdeki yıllarda yeni adı ile "Avrupa Ligi"nde büyük başarılara imza atabilir.

Hiç yorum yok: