12 Aralık 2008

Galatasaray'ın Muhtemel Rakipleri

Kura eşleşmelerini Galatasaray'ın grubu bitirme derecesi ile birlikte değerlendirmek gerekiyor. Şu anda her şey Benfica-Metalist maçının sonucuna bağlanmış durumda. Benfica'nın gruptan çıkması imkansız. Tek bir şey onları motive edebilir. O da UEFA macerasına güzel bir şekilde veda ederek 4.2 olan puanlarını 6.2'ye çıkarabilme olasılığı. Bu sezon sonunda silincek olan puanlarının 12.6 olduğu düşünülürse 5 yıl boyunca sıralamada etki edecek bu puanı yükseltmek isteyebilirler. Tabiki bunu Flores'in düşünmesi gerekiyor, ha böyle düşünür mü orasını kestiremiyorum. Eğer Benfica maça önem vermez ise zaten 3 puanı alma ihtimali fazla olan Metalist'in ekmeğine yağ sürülmüş olur ve grup 1. olarak çıkarlar. Şu anda bu ihtimal daha olası gibi görünüyor.

Metalist'in 3 puanı aldığını ve Galatasaray'ın grupları 2. olarak bitirdiğini düşünelim. O zaman rakipler: Bordeaux, Bremen, Aalborg, Marsilla, Zenit, Kiev, Shaktar ve Fiorentina olacak.

Rakipler içerisinde ne zayıf halka Kiev olarak görünüyor. En çekinilecekler ise Bremen, Fiorentina, Zenit, Marsilla. Bremen son Inter maçında enfes oynadı. Bunda Inter'in dağınık görüntüsünün etkisi vardı elbet ama Bremen'in orta sahayı kalabalık tutarak rakibi sıkıştırması, önce basması ki Diego yok iken bu kadar etkili olmaları dikkat çekiciydi. UEFA'da karşılaşılabilecke en zorlu rakiplerden şu an Bremen. Marsilla'yı çekinilir kılan daha çok kadrosunun zenginliği, güçlü ve hızlı forvet elemanlarına sahip olması. Başlarında Gerets'in olması Galatasaray için bir avantaj, çünkü Gerets her zaman Uluslararası arenada çuvallamış bir hoca. En büyük başarısı da Marsilla'ya geçen sezon UEFA'da 4. tura çıkarmasıdır zaten. Zenit'in geçen sezon UEFA Kupası'ı alan ve bir arada oynamaya alışık kadroları avantaj. Şampiyonlar Ligi'nde gruptan çıkamadılar belki ama kendi sahalarında hem Juventus hem de Real'e karşı üstün oynayan taraf onlardı. Fiorentina ise İtalyan ekolüne sahip olması itibari ile her zaman tehlikeli bir takım. Shaktar'ın en büyük avantajı Lucescu. Tam anlamıyla Kurt Hoca tabirini hakeden bir karakter kendisi. Aalborg'un en büyük tehlikesi kapalı kutu olmaları ve bu arenada ilk defa bu kadar ileri gidebildikleri için ekstra bir motivasyona sahip olmaları. Bordeaux ise başa baş mücadele edilebilecek bir takım, Galatasaray için dengeli bir eşleşme olabilir.

Grup 1. si olduğu takdirde ise karşılaşılacak rakipler net değil.


A grubunda 3 aday var. Schalke (4), PSG(2) ve Racing Santander (2). Racing'in son maçı Manchester City ile İspanya'da. Ligdeki durumlarına da bakılır ise kazanmaları çok zor. Dolayısı ile gruptan çıkma ihtimalller çok düşük. PSG'nin Twente'yi Fransa'da yenmesi gerekiyor. 3 ihtimalli maç, her şey olabilir. Schalke son haftayı bay geçiyor. Dolayısı ile PSG ya da Schalke 3. olacak gibi görünüyor. Her ikisi de Galatasaray için çok zorlu değiller.

C grubunda Sevilla (6), Sampdoria (4) ve Stutgart (4) üçüncülük potasındaki ekipler. Stutgart'ın Standart Liege'i yenmesi gerekiyor ki bence zor görünüyor. Sampdoria -Sevilla maçı da yine 3 ihtimalli bir maç ama ben Sevilla'nın yenilmeyeceğini düşünüyorum. Dolayısı ile 3. lük için 2 aday var: Stutgart ve Sampdoria. Her ikisi de Galatasaray'ın eleyebileceği ekipler.

D grubuna gelince, Totenham puan olarak 3. lük potasında görünse de çok düşük bir ihtimal bu. Spartak Moskova'nın İngiltere'de en az 3 farkla kazanması gerekiyor. Sadece bu değil aynı zamanda NEC'in de Udinese'yi en az 2 farkla yenmesi gerekiyor ki ikli averajda İngiliz ekibi geride kalabilsin. Dolayısı ile bu grupta 3. lük için NEC ve Spartak Moskova çekişiyor. Her iki ekibin de son maçlarını kazanmaları çok zor. Dolayısı ile averajları da eşit olan bu iki takımdan daha az fark yiyen ekip 3. olarak grubu tamamlayacaktır. Güç karşılaştırmasına gelince Galatasaray için tercih edilebilecek rakipler gibi duruyor he ikisi de.

E grubunda Braga 3. lüğü kesinleşmiş görünüyor. Portekiz ekibi Inter Toto'dan buralara kadar geldi, hatta Sivasspor'u da 2. turda eleyen ekip olmuşlardı. Braga dişli bir takım havasına sahip. Milan zorlukla yenbildi onları İtalya'da. Şampiyonlar Ligi'den gelne takımlarla kıyaslanamaz elbet ama daha kolay rakipler de var Galatasaray için diğer gruplarda Braga ile karşılaştırılınca.

F grubuna gelince tan bir kördüğüm söz konusu. 3 takım 6 puan ile sıralanmış durumda. Hamburg evinde Aston Villa'yı konuk ediyor. Aston Villa'nın rakibinin üstüne çıkabilmesi için mutlaka maçı alması gerekiyor ikili averajdaki konumu düşünüldüğünde. İşleri zor yani. Diğer 6 puanlı takımlardan Ajax kendi evinde iddiasın kaybetmiş Slavia Prag ile oynayacaklar. Muhtemel alacakları farklı bir galibiyet onları grubun zirvesine taşıyacaktır. Burada da Aston Villa 3. olmaya en yakın ekip görünümünde. 2. aday da Hamburg'dur İngiliz ekibinden sonra.

G grubunda 3 takım 3. lük için aday. Valencia (5), Club Brugge (3) ve Kobenhavn (2). Valencia, Saint Ettien deplasmanında grup 1. liği mücadelesi yapacak aynı zamanda. Eğer maçı kaybetmezler ise en azından 2. olacaklar grupta (Brugge en az 4 fark atmadığı sürece). Eğer maçı kaybelerlerse Brugge'nin kazanamaması durumunda yine 2. olan taraf Valencia olacak. Özetle tablo, çok az bir ihtimal de olsa Valencia, Brugge ve Kobenhavn'ın aday durumunda olduğunu gösteriyor. Valancia'nın olası bir eşleşme için iyi bir rakip olduğu söylenemez Galatasaray için. Brugge ve Kobenhavn ideal rakipler olarak duruyorlar.

H grubuna gelince; Nancy (4), Deportivo (4), Lech Poznan (2) 3. olması muhtemel ekipler. İspanyada'ki Deportivo-Nancy maçı grubun en önemli maçı olacak. Maçı kazanan sıralamada 2. olacak. Lech Poznan için 2. olmak için öncelikli şart iddiasız Feyenord'u Hollanda'da yenebilmek. Alınacak galibiyetten sonra diğer maçın barabere bitmemesi durumunda grubu 3. olarak bitirecekler. Eğer Deportivo-Nancy maçı berabere bitecek olur ise minimum 2 fark Polonya ekibinin 3. olmasını sağlayacak. Her üç ekip de Galatasaray için eğer final hedefleniyor ise mevzubahis edilmeyecek cinsten ekipler.

Her iki alternatif için olasılıkların ve rakiplerin üzerinden özetle geçtik. Herkesin hem fikir olduğu üzere grubu 1. olarak bitirmek çok büyük bir avantajı da beraberinde getirecek. Nitekim grup 3. leri incelendiğinde Valencia'nın da az da olsa 3. olma ihtimali göz önüne alınırsa, Aston Villa ve Valencia en güçlü rakipler olarak görünüyorlar. Şampiyonlar Ligi'nden gelen ekipler için en kolay rakip olarak Kiev'i ve kapalı kutu olan Aalborg'u gösterebiliyoruz. Diğer 6 ekip de UEFA grup 3. leri ile kıyaslanmayacak kadar iyiler. Dolayısı ile şu andan itibaren söylenecek tek şey var: "Haydi Bastır Benfica"

Hiç yorum yok: