09 Aralık 2008

İstatistik Dehaları!

Futbolu sadece kuru kuru bir yorum ya da anlatım ile aktarmak istemeyenlerin ana silahlarındandır istatistikler. Cümleler datalar ile süslenir izleyicilere daha net aktarabilmek için düşünceleri. İyiyi bazen daha iyi yapmak bazen de aslında düşüncelerin aksinin doğru olduğunu göstermek için kullanılıyor bu bilgiler Fakat zaman zaman herhangi bir akıl süzgecinden geçirilmeden izleyici ile paylaşılan istatistikler görütyoruz ki şaşmamak elde değil. Örneğin;

- Uzun zamandır gol yemeyen bir kaleci için:
"Tam 130 gündür gol yemiyor, sayın seyirciler"

- Aylardır yenilmeyen bir takım için:
" 155 gündür maç kaybetmiyor"

-2.5 yıldır Uluslararsı arenada yenilmeyen bir takım için
"900 gündür bu sahada maç kaybetmiyor"


türünden akıldan uzak cümleler kullanılıyor. Nasıl mı?

Mesela, uzun zamandır gol yemeyen kaleci son golünü bir önceki sezon bitmeden 2-3 maç önce yemiştir. Daha sonra araya 3 aylık yaz arası girmiştir. Daha sonra yeni sezon başlar ve 5 maçta da gol yemeyen kaleci için "8 maçtır gol yemiyor cümlesi yerine "bilmem kaç gündür gol yemiyor" ifadesi kulanılır. İyi de bu adam tatilde maç yapmıyor ki!

Aynı durum diğer iki örnek için de geçerli. Sanki bir takım her gün maç yapıyormuş, ya da her hafta Uluslararsı maç yapıyormuş gibi örneğin maç başına gibi basit ama anlamlı bir bilgi durur iken gün bazında herhangi bir anlamı olmayan saçma sapan bir istatistik paylaşılıyor ekranlarda ya da gazete sayfalarında.

Sadece gülüyorum, aslında gülmek bile gereksiz çünkü çoğu zaman sığ yorumlarla bezeli olan medyamızda mantık ile bezenmiş istatistiki veriler görmenin kolay olmadığını da bilmek gerekir.

2 yorum:

Jordi Metal dedi ki...

İyide yaz dönemi hazırlık kampında da gol yemez mi ya bi kaleci :D

Sacit Tekin dedi ki...

Jordi,

Elbette gol yiyebilir, aslında maç ile "resmi maç"lar vurgulanıyor ki istatistikler de "süper ligde 130 gündür gol yemiyor" ya da "Avrupa'da 300 gündür yenilmiyor" tarzında veriliyor, yani o tür resmi maçların olmadığı dönemler de rakamları kabartmak için kullanılıyor.

Özetle, yazıda kullanılan "yazın maç yapmıyor ki" ifadesi o dönemde bahsedilen türde maç yapılmadığı anlamında kullanıldı.