04 Aralık 2008

Berlin'de Geçmişten Esintiler: Hertha 0:1 GS



Maç öncesi yaptığım yorumda Hertha'nın favori göründüğünü yazmış ve Galatasaray için maçı almak adına kritik noktanın "ilk golü atan taraf olmak" olduğunu belirtmiştik. Berlin dün oynadığı futbol ile favori görünümünde değildi belki ama Galatasaray ilk golü atarak avantajı ele geçirdi ve baskı yediği son 15 dakikayı gol yemeden geçerek 3 puan ile İstanbul'a dönen taraf oldu.

Galatasaray adına yazılacak bir şey var ise git gide bir sürpriz takımı olma yolunda ilerlediği gerçeğidir. Süper Lig'deki sorunlu görünümü UEFA maçları öncesi tahminleri negatifliğe doğru sürüklerken sahada beklenmeyecek kadar iyi bir performans ile çıkabiliyor karşınıza. Dolayısı ile bundan sonraki maçlar için takım ne kadar da inişli çıkışlı bir grafik gösterse de herkesde farkı bir inanç oluşacaktır.

Maçın teknik taktik tarafına gelecek olursak ilk yarıda ilk 10 dakikada Pantelic ile girilmeye çalışılan 1-2 pozisyon dışında kaleye atılmış şut dahi yok Berlin adına. Takım savunmasının ne kadar etkili yapıldığının göstergesidir bu aslında. Bunun yanına ayğa yerden kısa paslarla oynayarak rakibin başını döndürdü Galatasaray. 2. yarının ilk 25 dakiklık dilimi de ilk yarıya benzer geçti ve bu arada gole de ulaşıldı. Son 15 dakikada yenilen baskının en büyük nedeni yorgunlukdu. Özellikle Arda ve Kewell oyundan düşünce orta saha forvet hattı arasındaki boşuk arttı ve orta sahayı daha rahat geçen Hertha, Galatasaray kalesine daha rahat gelmeye başladı, net pozisyonlar buldu. Geçen hafta yapmış olduğu hata ile mağlubiyete neden olan Servet çizgiden çıkardığı top ile olası puan kaybını önleyen isim oldu. Bu arada De Sanctis'in yan toplarda hatalı çıkışları ilerleyen maçlarda takkımın başına bela olabilir, dikkatli olunmalı. Hakemin son dakikada çalabileceği bir penaltı pozisyonunu vardı, lehimize de olsa hata hatadır belirtmek gerekir diye düşünüyorum. Madem isimlerden bahseder olduk Barış için ayrı bir parantez açmak gerekir. Gerçekten dün maçın kader adamı oldu Galatasaray için. Çok kritik müdahaleler yaptı. Orta sahaya Mehmet Topal ile katmış olduğu dinamizm dün gecenin kilidini açan en önemli noktaydı. Lincoln, Almanya'ya kendini göstermek ister gibiydi ki bunu da başardı, çok verimliydi. Bundan sonraki maçlarda da dün akşam yaptığı gibi kaleyi yoklamalı, çünkü maç başına şut sayısı istenilen düzeyde değil. Servet hatalarından ders almış olacak ki oldukça basit oynadı ve böyle oynadığı zaman da saatli bomda hüviyetinden çıkıyor. Maçın Galatasara adın en kötü performansı Arda Turan oldu. Arda gerçekten futbolu adına sınıf atlamak istiyorsa kaleyi daha fazla düşünmeli, şut sayısını arttırmalı.

Yukarıda dün akşamın iyi yönlerinden bahsettik ama bence Berlin akşamından çıkarılacak önemli dersler de var. Genelde böyle galibiyetler bu hatları görmeyi engeller ve üzerine set çeker. Umarım teknik ekip de bu eksikliklerin farkındadır ve en kısa zamanda çözümü için gerekli adımlar atılır.

** Topa bu kadar hakim bir takımın pozisyon bulma adına çok daha becerikli olması gerekir. Baros'un topla ilerlemesi, rakip defansın arasına dalabilmesi çok mümkün değil temel özellikleri açısından. Yani 1-2 adamı geniş alanda yakalayıp geçebilecek bir yapısı yok, dolayısı ile Kewell, Lincoln ve Arda'nın daha çok girmesi gerekiyor gol bölgesine. Yedeklere bakınca ne Ümit ne de şu anki bitkin görünümü ile Nonda bu sıkıntıya ilaç olacakmış gibi görünüyor. Zorluk derecesi fazla maçlarda örneğin Metalist maçı gibi, gol sıkıntısı çekilmesi muhtemeldir.

**Gol sıkıntısını aşmanın diğer bir yolu da hücum varyasyonlarının arttırılmasıdır. Galatasray ne yazık ki kanatları kullanamıyor. Sol bek Hakan Balta'nın hücum katkısı neredeyse 0 (sıfır). Orta yapmayı bilmiyor ne yazık ki. Sağ tarafta Sabri tek baçına tüm koridoru kulanıyor ve zaman zaman da etkisiz kalıyor. Özellikle Arda orta konusunda gereğinden pasif kalıyor. Daha çok göbekten delinmeye çalışılıyor takımlar şu anda ama kanat organizasyonlarının geliştirilmesi şart. Bunun için de hücum özellikleri gelişmiş (defansif özellikleri zaten gelişmiş olmalı bek bunlar adı üstünde) bekler lazım Galatasaray'a. Hakan Balta tamam defans yapıyor ama orta, diripling yapamayan bek de takımın hücum yönüne hiç katkıda bulunmuyor. Galatasaray'ın bu bölgelerdeki sıkıntıları gidermesi gerekiyor.

** Kewell ve Arda'nın aynı anda oynaması ve birbirlerinin üstüne binercesine sol kantda oynamaları artık takıma zarar veriyor. Her ne kadar Skibbe bunu "özgürlük ve oyuncuların maç içerisinde kendi aralarında değişmeleri" diye adlandırsa da durum pek de öyle değil, müdahale edilmesi şart.

Bunlar ilk aşamada göze batan eksikler. Daha fazlasını yazıp dün akşamki zafer ile ballanmış ağızların tadını kaçırmak istemiyorum. Öncelikle bunların giderilmesi Galatasaray'ı daha yukarılara taşıyacaktır. Kadıköy'de final zor ama en azından bir çeyrek final çok daha kolay olacak eksikler konusundaki farkındalığımızı arttırarak.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

gerçekten nerde o geçmişteki 4-1 lik maç insan duygulanıyor gerçekten ama gel gör ki bu başarıları hakkeden taraftar bu aralar taktiksel ve yönetimsel hatalar yüzünden hakketmediği bir durum içinde tarihi yazan ve avrupada bir stadı dolduran tek takım olan galatasay geçmiş başarılı günlerine inş en kısa zamanda dönecek ve hakkettiği başarılara kavuşacaktır!özlenen futbol ve başarılara hep birlikte!sayg..mt