28 Şubat 2009

Fener'den Toplu Kıyak: FB 4:2 Sivas



İşte zirve hesaplarını karıştıracak bir maç daha. Fenerbahçe, hem kendisi hem de üst sıralara oynayan diğer takımlar için güzel bir kıyak yaptı bugün almış olduğu sonuç ile. Sarı Lacivertliler farkı 5 'e indirdi, Beşiktaş 3 yalnızca 3 puan uzağında liderin. Yarın Galatasaary ve Trabzon'da kazanacak olur ise 40-45 arasındaki dilimde 5 takım sıralanmış olacak.

Aslında Sivasspor haftalardır bu muhtemel kaybın sinyallerini veriyordu. 2 hafta önce Bursa'dan beraberlikle döndüler, geçen hafta Eskişehirspor karşısında çok zorlandılar ve bugün 3 puanı İstanbul'da bıraktılar. Maça neredeyse 0-1 önce başladıktan sonra da bu seviyede bitirmek üzücü olsa gerek Sivasspor için. Maçın özellikle ilk yarısında kendi karakterlerinin dışında oynadılar. Zaten hem attıkları hem de yedikleri gol sayısının fazlalığı bu farklılığın temel sonucu. Ne yapardı Sivas? Geriye çekilir, oyunu geride kabullenir. Neredeyse bir 45 dakika boyunca alan savunması yaparak rakibin gol bulmasını önler, hızlı ataklarla sırf yapmış olmak için gol arardı. Hücumu daha çok ikinci yarılarda özellikle de Balili'nin oyuna girişi ve geniş alanların bulunuşu ile fazlasıyla uygularlardı. Kendi evlerinde oynadıkları Galatasaray maçında bile değişmedi bu.

Bugün ne yaptı Sivas? Bu oyun yapısının tam tersi Fenerbahçe'ye önde basarak hücuma çıkmasını önlemeye çalıştı. Attıkları ilk gol ile bunun meyvesini aldılar ama golü hemen yediler. Bunun üstüne ikinciyi de atmayı başarsalar da ard arda 2 gol yiyerek geriye düştüler. Yedikleri 2. ve 3. gol orta sahalarının tek topla hızlı bir şekilde geçilmesi ve defansın boş yakalanması ile bulundu. Yani genel Sivasspor görüntüsünün çok uzağında yenilen goller ile geriye düşüldü. Maç 3-2'ye gelince kopma noktasına gelmişti, çünkü Sivasspor'u oynadığı futbol maçda ilk golü atmaya dayalı ve bu skoru korurken bulunan fırsatlar ile farkı azaltmaya dayalı. Bu sene kazandıkları maçlar incelenirse 3 puan aldıkları maçların büyük çoğunluğunda ilk golü atan taraf kendileri oluyordu.

İkinci yarıya Musa'nın dışarı alınarak başlanılması ve takımın Murat Erdoğan'dan medet umması Sivas'ın yapacak bir şeyinin olmadığının net göstergesiydi. Bu aşamadan sonra fazla da bir şey beklenemezdi onlardan ve öyle de oldu.

Fenerbahçe'nin bu maç için en büyük şansı rakibin attıkları gollere çok çabuk cevap vermeleri oldu. Gollerin gelişi gecikse oyun sıkıntıya girebilirdi fakat Sivaspor savunmasının açıklarını iyi değerlendirdiler. 2. yarını son 20 dakikasında da çok etkili futbol oynadılar. Emre'nin giderek artan performansının da takımın oyunu üzerindeki etkisini görmek lazım.

Sarı Lacivertliler'in şampiyonluk potasına daha fazla girebilmeleri deplasmanda gösterecekleri performansa bağlı. Kendi sahalarında sonuca gitme açısından pek bir sıkıntı çektikleri söylenemez. İlk 5'teki 4 takımdan 3'ünü puansız yollayıp sadece Trabzon ile berabere kaldılar. Oldukça parlak bir tablo. Bundan sonraki süreçte zorlu deplasman maçlarına çıkacaklar, şu ana kadar ligde yaşadıkları deplasman sıkıntısını aşamazlar ise bu tür galibiyetler ile yetinmek zorunda kalırlar.

Hiç yorum yok: