07 Şubat 2009

Tam İsabet: Yannick Kamanan



Transfer bütçelerinin kısıtlı olması mı ,yoksa futboldan ve futbolcudan gerçekten anlayan insanlardan kurulu ekiplerin "transfer böyle yapılır" dedirtme hırsı mıdır Anadolu Kulüplerini'nin daha önce isimleri çok az bilinen/bilinmeyen kaliteli oyuncuları Türkiye Futbol Piyasına sunmalarının nedeni? Ya da bütçlerinin büyüklüğünün "fazla para harcayarak transfer yapmalısın" mantığını dikte edişi mi veyahut sistematik bir oyuncu izleme/transfer politikasına sahip olmamak mıdır Beşiktaş / Galatasaray / Fenerbahçe gibi takımları bu tür ucuz ve faydalı yabancı oyuncular almaktan alı koyan? Her sene bu soruları sormamıza neden olan oyuncular çıkar karşımıza Anadlo Kulüpleri'nde. Tabata ve Bilica sordurmuştu sezon başında bu soruları bana, son olarak da diğer 2 oyuncuya kıyasla çok daha az maliyetli ve 1-2 maç sonunda size kalitesini gösteren Yannick Kamanan çıktı "meydane".


1981 doğumlu Kamanan, Le Mans Union Club 72'de futbol hayatına amatör olarak başladı. 1999 yılında Tottenham Hotspur altyapısına giren Franzsız Futbolcu, 2001-2002 profesyonel futbol hayatına yine Londa Kulübü ile ilk adımını atsa da Spurs'de forma şansı bulamadı. 2002-2003'te Fransa'ya dönen Kamanan, sırasıyla RC Strasbourg, Dijon FCO ve Gazelec Ajaccio formalarını birer sezon giydi. 2005-2006 sezonunda Belçika'da başarısız bir K.V. Oostende deneyimi geçiren futbolcu, 2006'da İsviçreli FC Schaffhausen'e transfer oldu. Aynı sezon içerisinde bu kez İsrail'in Maccabi Herzliya takımına geçen Kamanan, kariyerinin belki de en verimli günlerini burada geçirerek 17 maçta 6 gole imza attı. 2007-2008 sezonu başında Maccabi Tel-Aviv'e transfer olan Kamanan, bu forma altında 45 maçta 15 gole imza attı. Ocak 2009'da da Sivasspor'A transfer oldu. Normal şartlar altında Macabi'nin vazgeçebilecğei bir isim değil Kamanan ama ayrılmasının altındaki asıl neden İsrail-Flistin arasında zaman zaman savaşa dönüşen gerilim idi.

Galatasaray Kupa maçının ilk ayağında oyuna girdikten sonraki kısımdaki izlenimim gayet iyiydi ki Balili'ye çok güzel bir asist yaptı. Daha sonra Kayseri maçında 90 dakika izleme şansını buldum ve Mehmet Yıldız ve Tum'dan çok daha farklı özelliklere sahip bir oyuncu izlenimimi doğrulatır bir performans koydu ortaya. Topla hızlanışı, splinter yapısı ve dirplingleri ile rakip savumayı dağıtan bir oyun koydu ortaya. Sivas'faki rövanş maçında da hem attığı gol hem de kaçırsa da pozisyona girme becerisi ile sahadaydı bu kez Kamanan. Bugün de Kocaeli maçında takımını 1-0 öne geçiren golü attı. Henüz maçın ilk yarısı oynandı, belki de 2. yarıda bu performansının üzerine muhtemelen daha fazlasını koyacak.
Bilinirliliği fazla, belli miktarda parayı vererek bir oyuncuyu takıma katmak elbete başarıdır ama bu transferlerdeki asıl etken riskten kaçarak takıma faydalı olacak adamları bünyeye katmakdır. Elbette bu bir yol ama maliyetin yukarılarda olduğu bir strateji bu. Örneğin bir Baros, Meira, Guiza trasnferleri bu mantık ile alınan adamlardır. Yani oyuncu bilenen ve piyasası olan ( az ya da çok) biri ,siz de belirli parayı vererek bu adamı getiriyorsunuz. Burada bir başarı olsa da ciddi bir organizasyone gerek yoktur. Yani özel bir ekip olmadan, sistematik bir transfer planı oluşturmadan atılacak hamleler. Oysa bir Ribery transferi çok daha farklı çerçevede değerlendirilmelidir. Gerçek bir tansfer başarıdır bu büyük bir beceriksizlikle elden kaçırılmış olmasına rağmen. Çok daha düşük bir maliyetle kadroya katılmış, yetenekli ve 2-3 sene içerisinde maliyetinin bir kaç katına rahatlıkla elden çıkarılacak bir transfer. Asıl mesele bunları başarabilmek ve bu organizasyona sahip olmak bence, yoksa piyasaı olan bilinen adamları biraz fazla para ile buralara getirebilirsiniz.

Mehmet Yıldız gibi saha içindeki en büyük melekesi güreşmek olan ve bunun dışında top ile adam eksiltmek, dripling yapmak gibi hasletlerden yoksun bir adam için 2 Milyon Euro'yu gözden çıkarırken, Josico / Seriç gibi 2. sınıf adamlara milyon eurolar verirken bir kaç yüzbin euro karşılığında daha kaliteli oyuncuların transfer edildiğini görmek acaba bu kadar paraya ortaya döken takım yöneticilerine bir şey ifade ediyor mudur merak ediyorum?

1 yorum:

Gsrock dedi ki...

Tebrik ederim. Gerçekten çok güzel yorumlamışsınız büyük takımlarımızın transfer politikasını. Hala bir Scout ekipleri bile yok. Şimdi seneye Kamanan için 4-5 milyon teklif ederler.. Zamanında Fatih terim denedi genç ucuz maliyetli futbolcu getirme yöntemeni ve fenada olmadı.. (Capone , Felipe, Marcio, Fabio Pinto, ilie gibi)