27 Şubat 2009

UEFA Ülke ve Kulüp Sıralaması



Bir Avrupa maçları haftasından daha çıktık ve şimdi geride kalanları değerlendirme vakti. İlk olarak ülke puanlarından başlayalım.


Türkiye ülke sıralamasında şu an 11. sırada. Alt taraftan gelip de rahatsız edecek bir ülke yok şimdilik. Asıl mesele üst tarafta. Üstümüzdeki takımlar ile aramızdaki puan farkı artıyor. En yakın rakiplerimiz olan Portekiz ve Ukrayna'nın 3'er takım ile yollarına devam ettiklerini düşününce mevcut 4 puanlık farkın daha da açılmasını beklemek gayet normal. Önümüzdeki sene rakiplerin 8'puanlarına karşılık ve bizim 5 puanımızın silineceği düşünüldüğünde 3 puanlık bir avantajımız söz konusu olsa da sadece Galatasaray'ın alacağı puanlara bağlı olmak ulaşılacak noktayı sınırlıyor.



Kulüp sıralamasında ise Fenerbahçe şu an en yüksek puana sahip kulübümüz. 52. puan ile 35. sıradalar. Fenerbahçe'ye en yakın sırada bulunan bir diğer kulübümüz 62. sıradaki Galatasaray. Sezona 87. sırada başlayıp 25 sıra birden ilerlemeyi başardılar. Beşiktaş ise kısa süren Avrupa macerası nedeniyle sadece 3.350 puan toplayabildi bu sene ve şu anda Galatasray ile aynı puanı paylaşıyorlar. Önümüzdeki 5 sene boyunca bu puanı taşımak zorunda olmak büyük zorluk olacak onlar için. Trabzonspor ise son yıllardaki kötü performansının bir yansıması olarak toplamda 10.395 puan ile 140. sırada.

Yola devam eden tek takım olarak Galatasaray, Hamburg'u elediği takdirde minimum alacağı 2.2 puan ile 35 puan sınırına dayanacak ki bu ilk 55'in kıyısına iyice sokulmak demek. Sonrasında nereye kadar gidileceği önemli ama en azından çeyrek finali görmek oldukça ciddi bir puan toplamak anlamına gelecek.

Önümüzdeki sene takımlarımızın silinecek puanlarına bakacak olursak, Galatasaray 2004-2005 sezonunda toplamış olduğu 1.0750 puanlık kamburdan kurtulmuş olacak. Fenerbahçe'nin ise kaybedeği puan 10.0750. Bu sene toplanılan 6.350 puanı da hesab katarsan 3.8 puanı cepten yemiş olacak. Beşiktaşın da 7.0750 puanı silinecek ve 3.8 puan kaybetmiş olacaklar. Sıralamada ise bu puan silinmelerinden sonra 2009-2010 sezonuna Fenerbahçe 31, Galatasaray 54 ve Beşiktaş'da 61. sıradan başlayacak. Galatasaray çeyrek finale çıkar ise en kötü ihtimalle 46. sıraya kadar yükselecek. Bu yükseliş de gelecek sene de benzer bir performans gösterilmesi halinde yile silinecek olan 1.8 puanın ardından seri başı konuma yükselmesi beklenebilir Sarı -Kırmızılı ekibin.

Hiç yorum yok: