09 Şubat 2009

Marsilla :"Ben de varım"



Lyon'un geçen senelere göre güç kaybetmesi mi yoksa rakiplerin güçlenmesi midir bilinmez Fransa'da bu sene şampiyonluk mücadelesi geçen senelerdeki Lyon baskınlığının aksine çekişmeli gidiyor. Şu an lider 45 paunlı lider Lyon ile 5. Toulouse arasında 5 puan, 7. Rennes ile 8 puan bulunuyor.

Dün akşam da şampiyonluk mücadelesini yakından ilgilendiren bir maç vardı Ligue 1'de : Marseille-Bordeaux. Hem Galatasasaray'ın rakibini izleme hem de bir zevkli bir kaşılaşma olmaya aday Fransız derbisine göz atmış olma anlamında önemliydi maç. Ayrıca 42 puanlı Bordeaux için lider ile aradaki farkı 1'de tutma, Marseille için de 8 puanlık farkı yeniden 5'e indirme açısından da kritik bir maçtı. Nitekim beklentilerimizi karşılamaya yetti 90 dakika sonundaki mücadele ve tempo, özellikle de Galatasaray-Kayseri ve Konya-Beşiktaş maçlarını izledikten sonra.

Marseille Niyang ve Koune'nin sakatlığından ötürü devre arasında Wiltord ve Brandao'yu kadrosuna kattı ve hücum hattında bu ikili sahadaydı. Bordeaux cephesinde beraber oynamalarına alışkın olmadığımız ofansif oyuncuların bir çoğu ilk 11'deydi. Gourcuff -Cavenaghi - Chamakh-Vendel-Jussie 5'lisi ile etkin bir hücum hattı oluşturmayı hedeflemişti Blanc.

Her iki takım da aç boyunca net gol pozisyonlar yakaladı ama kalecilerin performansı maçtaki gol sayısının artmasını önleyen ana faktördü. Bordeaux yukarıdaki ofansif isimler ile caza sahası çevresinde ayağa kısa toplar ile aralar adam kaçırma peşindeydiler ki Cavenaghi ve Vendel ile karşı karşıya pozisyonları gole çeviremediler. Zaten Bordeaux'un en iyi yaptığı işlerden biri de bu. Orta sahayı geçince zaman zaman baş döndürücü bir pas trafiği kurarak ceza sahasına sızmak. Özellikle Vendel'in pozisyonunda Taibo'nun kademeye girmesi ve son vuruş şansı vermemesi mükemmeldi. Burada Taibo'nun performansının da altını çizmek gerekiyor. Komple bir sol bek gibi oynuyor kendisi. Hem hücuma destek veriyor, hem de savunma görevini aksatmıyor. Uzun zamandır bu kadar etkin bir savunmacı sol kanat adamı görmemiştim.

Bu kadar net pozisyonların harcandığı bir maçta golün Chamakh'ın kendi kalesine attığı gol ile gelmesi de ilginçdi. Marseille'nin en net pozisyonlara maç 1-0 olduktan sonra ulaşması da altı çizilmesi gereken bir nokta. Genel manada disiplinli oynayan Bordeaux takımının risk aldıklarında arkalarında verdiği boşluklara işaret ediyor bu. Aynı zamanda ara toplarda dengesi bozulan ama yan toplarda oldukça güçlü bir savunma anlayışı var Fransız ekibinin. Umarım Galatasaray teknik ekibi de bu eksiklikler görüp stratejilerini buna göre belirler.

Gerets ve ekibine gelince, teknik direktrölüğünden pek haz etmesem de dün oyunu iki yönlü oynamaya çalışan Marseille'yi beğendiğimi söyleyebilirim. 3 puanı hanelerine yazdırarak zirveden kopmadılar ve Lyon'u takibe devam ediyorlar. Sezon sonunda ipi göğüslemeleri futbollarına istikrar katmalarına bağlı. Nyang ve Koune'siz hücum hattında yaşayacakları sıkıntı da onları zorlayacak diğer nokta.

Hiç yorum yok: