10 Şubat 2009

PAF Ligi Puan Durumu & Sivasspor



PAF Ligi'nde de 19. hafta geri de kaldı. Trabzonspor bu hafta liderlii averaj farkı ile Süper Lig'deki ağabeylerinin istikrarının aksine ligin son sırasında yer alan Kayserispor'u 5-1'lik skorla farklı mağlup eden Galatasaray'a bıraktı. Sarı Kırmızılılarda gelecek adına umut vaad eden gençlerden Cem Sultan'ın hat trick yapması dikkat çekici. Trabzonspor ise Ankaragücü ile kendi sahalarında berabere kalarak çok önemli bir 2 puan yitirmiş oldu. Antalyaspor ise bu senenin sirprizi tıpkı geçen seneki Sivaspor gibi. Son yıllarda Galatasaray'ın hegomanyasını koyduğu şampiyonluklara bir dur demişti Anadolu ekibi geçen sene. Fenerbahçe'de geçen seneye göre daha iyi bir performans ortaya koyuyur ve liderin yalnızca 4 puan gerisinde. Fenerbahçe'den sonra 5. sırada yer alan Beşiktaş ise zirvenin 9 puan gerisinde ve üst sıralardan kopmuşluğu temsil ediyor bir anlamda.

Bu hafta da PAF Ligi önemli maçlara sahne olacak. Antalyaspor & Galatasaray maçı liderlik açısından oldukça önemli. İlk yarıdaki maçta Antalya ekibi İstanbul'da 3-1 galip gelerek 3 puana uzanmıştı. Bir diğer önemli maç ise Beşiktaş ve Trabzonspor arasında. Beşiktaş'lı gençler tıpkı ağabeyleri gibi maçı kaybederlerse şampiyonluk mücadelesinden iyice uzaklaşmış olacaklar. Yani Trabzon maçlarında bu hafta her alanda 3 puana gebe.

Yukarıda Sivasspor'dan bahsederken sezon başından beri puan tablosuna her bakışımda dikkatimi çeken geçen sezonun şampiyonunun gözle görülür bu düşüşünden de dem vurmak gerekiyor. "1 yılda bu takıma ne oldu?" sorusu normal olarak ağızlardan çıkıveriyor ister istemez. Üşenmedim durumu araştırdım. Takımdaki bu değişimin ana nedeni 2007-2008 sezonundaki takımın 15 futbolcusunun 1988-1989 doğumlu oyunculardan oluşması. Yapılan son düzenleme ile de bu sene PAF Ligi'nde 1990 ve sonrası doğumlular oynayabildiği için şampiyon kadrodaki oyuncuların neredeyse hepsi boşa çıkmış oldu. Bir çok takım aynı sorunu yaşadı ama alttan gelen oyuncular ile bu boşluğu doldurabildiler ve hala üst sıralarda yer alabiliyorlar. Oysa burada Sivasspor'un başka bir gerçeği öne çıkıyor. O'da alt kademelerden oyuncu çıkaramamış olmaları. Bu sene oynayan PAF Takım kadrosundaki 11 oyuncu başka takımlardan transfer olarak takım bünyesine katılmışlar. Dolayısı ile tamamiyle farklı bir yapı oluşmuş, yep yeni bir kadro oluşturulmuş.

Burada üzerinde durulması gereken başka bir nokta da Sivaspor A Takım kadrosunda alt yapı kökenli yalnızca 1 oyuncunun bulunması (Ümit Çalışkan). Şampiyon bir takımdan üste çıkaracak oyuncunun olmaması gerçekten ilginç. Bu gençlerin şu an oynadığı kulüplere bakınca TFF 2. Lig'de bile olmayan takımlarda olduklarını görüyorsunuz. Hiç mi bulunamadı bu çocuklara en azından 2. Lig'de oynayan takım, gerçekten ilginç.

Yıllardır PAF Ligi'ni domine etmesine ve üst üste şampiyonlular almasına rağmen A takıma yeteri sayıda oyuncu çıkaramayan bir Galatasaray örneğinin üstüne Sivasspor'un bu yaklaşımı genel futbo yönetimleri açısından bakınca pek de yadırganası gelmiyor bize. Sivasspor'un oturmuş kadrosu belki bu gençlerin bünyeye dahil edilmesine imkan vermemiş olabilir ama önümüzdeki yıllarda da bunlardan kaçını vizyonda göreceğimiz ciddi bir muamma. Bekleyip, görelim, umarım gerektiği gibi değerlendirilebilir eldeki potansiyeller.

Hiç yorum yok: