01 Mart 2009

Antalyaspor 0:1 Trabzonspor



Bu sene çok fazla Trabzonspor maçı izlemedim, o nedenle daha bir dikkatli oturdum ekran karşısına. Antalyaspor'un da Galatasaray'ın parlattığı bir havası vardı, hem onun etkileri hem de Trabzon'un son haftalardaki düşük performansı nedeniyle maçın sonucu hakkında çok açık bir öngörüde bulunamak da kolay değildi.

Maç 20. dakikasına gelince senaryo büyük oranda ortaya çıktı. Trabzon'un geride iyi alan kapatışı ve mücadeleci futbolu karşısında Antalya'nın pozisyona girmesi çok zordu. Trabzon'da ileri uçtaki adamların beceriksizliğini aşar ise gol bulmaya oldukça yakındı. Bu görüntü altında maç ilerlerken kader anlarından biri yaşandı ve ilk yarıyı önde kapatma şansını bir penaltı ile ellerinin içinde tutan taraf Antalyaspor oldu. Tita bu güzel fırsatın ellerinin arasında uçmasına sebep olurken aynı zamanda muhtemel puanların da gittiğini kestirebildi mi acaba o anda?

2. yarı aynı senaryo sahnedeydi. Özellikle Umut kaldığı yerden devam ederek 2 metreden yakaladığı fırsatları çerez kıvamında harcama konusundaki istikrarını sürdürdü. Artık maçın sonlarına hatta kopma anlarına yaklaşırken Trabzonspor bence çok akıllı bir taktik uyguladı. Geriye çekilerek Antalya'nın topa daha çok sahip olmasına ve üzerine gelmesine izin verdi. Savunma hattını da ileri çıkaran Antalyaspor, Tony Slyva ile başlayıp Yattara ile devam eden atakta Umut ile kalesinde golü gördü. Maçın sonucu artık ortadaydı: Trabzon 3 puanı almıştı, sadece atacağı gol sayısının artıp artmayacağı merak konusuydu.

Trabzonspor, oyunun savunma tarafını gerçekten çok iyi oynuyor. Kendi yarı sahasını çok iyi parselliyor. Song ve Egemen gibi mücadele gücü yüksek iki savunma adamı da zamanında müdahaleler ile rakip forvetlerin rahatlıklarını ciddi derecede bozuyorlar. Bu savunma karşısında yaratıcılığı sınırlı olan Antalya tıkanıp kaldı. Burada üzerinde durulması geren bir nokta var Galatasaray'da orta sahada mücadele gücü yüksek adamlar ile oynadı Antalya'ya karşı ama oldukça fazla sayıda pozisyon verdi. Demek ki savunma bütünlüğü oluşturabilmek çok farklı bir oldu, sadece mücadele etmek anlamına gelmiyor. Bu açıdan Trabzon bayağı bir yol katetmiş. Hücum anlamında da çok sıkıntı çekmediler ama rakip üzerinde bunlatıcı bir baskı kuracak yapıları yok. Bugün buldukları pozisyonları bulsalar zaten maç çok erken kopacaktı. Bu noktada Umut ve Gökhan'ın son vuruşlardaki becerisi de önümüzdeki haftalardaki kaderlerinde etkili olacaktır.


Antalyaspor düşme korkusunu iliklerinde hissetmeye başlamıştır herhalde. 2 haftadır kaybediyorlar ve rakipleri de topladıkları puanlar ile üstlere doğru ilerlemeye başladılar. Önümüdeki haftalarda 1 puan bile çok önemli hal alacaktır bu yarışta. O nedenle bugün kaçırılan penaltıyı mumla arar bir hale gelirlerse hiç şaşırmamak gerek.

Hiç yorum yok: