28 Mart 2009

İspanya - Türkiye Maç Öncesi



İspanya maçı 11'i aşağıdaki gibi açıkladı Terim. Öncelikle bu 11 üzerinden değerlendirme yapmak gerek.

Volkan, Gökhan Gönül, Emre Aşık, Hakan Balta, İbrahim Üzülmez, Tuncay, Aurelio, Emre Belözoğlu, Arda, Semih, Nihat.

En uçta Nihat'ı tek bırakma fikri pek işler görünmemişti geçtiğimiz maçlarda bu nedenle en azından Nihat'ın yanına Semih'in konulması bu etkinliği arttırma çabası olması açısından mantıklı. Orta sahada Aurelio, Arda, Tuncay zaten banko idi, bunların yanına Emre'yi de eklemiş Terim ki son zamanlarda Fenerbahçe'deki performansı da yükselen bir ivmelenme içerisindeydi. Defansta ise Emre-Hakan ikilisi diğer altenatiflerden daha uyumlu bulunmuş olacak ki göbeğe bu isimler yerleştirilmiş. Sağ tarafta Gökhan Gönül'ün yeri zaten garantiydi, Balta'nın ortaya kayması sonrası da nam-ı diğer "Deli İbo" sol beke çekilmiş.

Nihat-Semih ikilisinin birarada oynamamasını, Nihat'ı ileri uçtaki yanlızlığına nazaran daha olumlu karşılasam da Semih'in ileri uçta ve Tuncay'ın forvet arkası oynadığı, Sabri'nin de sağ açıkta görev aldığı bir takımın daha fazla iş yapabileceğini düşünüyorum.

Açıklanan takımda da Nihat & Semih'in klasik ikili oynamasından ziyada Semih'in en uçta yer aldığı ama Nihat'ın sağ tarafta ya da forvet arkasında oynadığı bir dizilişin yansımalarını göreceğimizi tahmin ediyorum. Hatta Terim'in hücumda iken 4-4-2, topun rakibe geçtiği anlarda da 4-5-1 gibi bir formasyonu sahaya yansıtmak istediğini düşünüyorum.

İspanya'da ise muhtemel 11: Casillas, Sergio Ramos, Albiol, Pique, Capdevilla, Cazorla, Senna, Xabi Alonso, Xavi, Torres, Villa.

Iniesta'nın sakatlığı orta sahanın göbeğinede Xavi'nin yanına adaşını eklemiş. Puyol ve Marcena'lı göbeğine yerine bugün Albiol & Pique ikilisi sahne alacak. David Silva'nın yerine ise Cazorla monte edilmiş.

Avrupa Şampiyonası kadrosuna göre 4-5 isim farklı olsa da bu kadro da ziyadesi ile iyi fakat Puyol-Marcena ikilisi yerine oynayan göbek bizim için bir vanataj oluşturabilir. Orta saha ve forvet hattı için söylenecek hiçbir şey yok, muazzam isimler var. Inıesta -Xavi uyumundan faydalanmayacak olmaları elbette avantaj ama yerine oynayacak isim Alonso.

Milli takımımızı çözmekte muhtemelen Del Bosque'de zorlanıyordu, çünkü nasıl bir sistem ile oynadığımızı biz bile çözememişken onların çözmesi kolay olmayacak elbette. Bu belirsizlik ortamı belki de rakipleri daha fazla tedirgin ediyor, ne oynadığı belli olmayan bir takımın 60 dakika sadah yokları oynadıktan sonra Çek Cımhuriyeti karşısında son 30 dakikada skoru 2-0'dan 2-3'e getirmiş olması müthiş bir gözdağı rakipler için aslında. Ortada bir sistem ve akıl futbolu olmadığını kabul etmek gerekiyor, en büyük silahımız bireysel yetenekler ve Terim'in motivatörlüğü. Bu akşam yine onlardan medet ummak düşüyor bizlere.

Maçın favorisi İspanya'dır yalnız ben bile bunu yazarken bizim ne oynayacağımızı bilemediğimden aklımda soru işaretleri var. Ortada bir gerçek daha var ki o da İspanya'da Türkiye'dekinden daha etkili olabilme ihtimalimizin fazlalığı. Kendi sahamızda oynarken yaşadığımız baskı göz önüne alınırsa 90 bin kişinin önünde oynamın verdiği baskı bile geri planda kalabilir.

Kağıt üstünde görünenlerden okuyabildiklerimizi dökebildik cümlelere, bunların ne kadar geçerli oalcağını görmek için 10 saat daha beklememiz gerekecek.

Hiç yorum yok: