22 Mart 2009

Süper Lig'de Haftanın Değerlendirmesi

1 maç dışında 24. haftayı geride bıraktık Süper Lig'de. Şu an sıralamayı zirvedekiler, düşmeme mücadelesi yapanlar ve etliye sütlüye bulaşmayanlar olmak üzere 3'e ayırarak değerlendirmek daha doğru olur sanırım.

Zirveden başlarsak Fenerbahçe'nin 3 puan kaybedişi dışında hem Trabzon'un yenilmesi hem de Sivas-Beşiktaş maçının berabere bitmesi beklenen sonuçlardı zaten. Trabzon haftalardır kör topla misali ilerliyordu, geçen hafta da Yaser’in kırmızı kartı olmasa sahadan puansız ayrılmaları içten bile değildi. Gaziantep’in anlam verilemeyen hoca değişikliğine rağmen sezon genelinde oynamaya çalıştığı bol pas yapmaya dayalı oyun mantalitesinin Trabzon’u puansız yollaması sürpriz değil. Yine de son 15-20 dakikada geriye çekilmelerinin cezasını 3. golü yiyerek ödeyebilirlerdi.

Sivas-Beşiktaş maçını izleyemedim, radyodan ve sonrasında izlediğim özetlerden takip edebildim. Genel anlamda bir denge maçı olmuş, son 15-20 dakika da gol atmaktan ziyade ne şiş yansın ne kebap mantığı gol yememe çabası içerisinde geçmiş zaten. Sivas’ın şablonu artık bir klasik ve ne oynayacaklarını herkes tahmin edebiliyor. İleri uçta Mehmet’e atılan topların bir güreşçi edasıyla yapılan mücadele ile tutularak orta sahadan gelen destekle gol aranması , ki ev sahibinin tek sayısı da bu şekilde geldi, basan ve mücadeleci bir orta saha, uyumlu bir tandem ve sağlam bekler. Bu maç özelinde konuşursak Abdurrahman’ın olmaması Sivas’a olumsuz yansıdığını rahatlıkla söyleyebiliriz, çünkü ortalamanın üstünde bir sağ bek performansı vardı bu oyuncunun. Bilica’yı özellikle yazmak lazım. Romanya şampiyonu Cluj’dan alındı ve klasik bir stoperden farklı olarak topu oyuna iyi sokan ve gerektiğinde de top ile çıkabilen bir oyuncu. Marifet böyle adamları bulmak, yoksa gidip milyon euro’ları verip biline bir adamı almanın da çok beceri gerektirdiğini düşünmüyorum.

Fenerbahçe’nin bu sezon 3 kez karşılaşıp hepsinde de mağlup ettiği rakibi karşısında en kötü berabere kalacağını düşünürken ki 4. dakikada attıkları gol sonrası tablo buna daha elverişli bir hal almıştı, maçtan mağlup ayrılması böyle bir haftada rakiplerin bonuslarını da düşününce şampiyonluk yolunda az olan şansını diplere vurdurdu. Fikstürleri de iyi değil, bütün maçları almaları lazım çünkü önlerinde geçmişte olduğu gibi 1-2 takım değil tam 4 takım var.


Kayseri, Gaziantep, Bursa ve Ankaraspor’dan oluşan orta sıraların daha çok ligin alt ve üst sıralarını belirleme anlamında görev ifa ettikleri görülüyor, herhangi bir hedefleri olmadığı çok net ortada. Kayseri’nin maçına özellikle dikkat ettim, yazık olacak o stada. Futbola pek ilgili bir şehir değildi Kayseri ve dün oynanan maçta da stadın en fazla 4’te 1’i doluydu. Hangi akla hizmet 32000 kapasiteli stad yapma kararı aldılar bilmiyorum ama daha yapılırken de bir çok yerde bu endişe dile getirilmişti.

Alt sıralarda özellikle Kocaeli’nin yükselen performansı kazanı iyice kaynatıyor. Kocaeli’nin bu yükselen performansı sadece alt sıraları değil zirveyi de etkileyecek çünkü hem Trabzon hem de Beşiktaş ile kendi sahalarında oynayacaklar. Bu performansı sürdürürlerse ligde kalmaları içten bile değil ki şehir de büyük bir inanç var takımlarının düşmeyeceğine dair. Hacettepe’yi artık düşmüş olarak kabul edebiliriz, bu vakitten sonra mucize gerçekleştirecek güçleri yok. Kocaeli’nin, Ankaragücü ve Konyaspor ile ligde kalma mücadelesi vereceğini düşünüyorum. Bu hafta kazanmasa İ.B.B’yi de bu takımların arasına yazabilirdik ama Abdullah Hoca yapar bir şeyler. Antalya’da son dakikada bulduğu gol ile altın değerinde 3 puan alarak 28 puana çıktı ve derin bir nefes aldı. Denizli son haftalarda topladığı puanlara Başkent deplasmanında aldığı 1 puanı da ekledi, Mesut Bakkal sonrası onlarda ki düzelmede dikkat çekici.

Bu akşam oynanacak Galatasaray -Eskişehirspor karşılaşması da alt ve üst sıraların ikisini birden etkilemesi anlamında çok önemli bir mücadele. Galatasaray kazanır ise liderin 3 puan gerisinde konumlayacak kendisini ve haftayı toplamda 13 puan ile kapamış olacaklar. Eskişehir'de belkide hesapları yaaprken "Sıfır" olarak gördükleri bu deplasmandan en azından " ekstra puan alarak moral akzanmak isteyecekler. Neler olacağını yalnızca 2 saat sonra hep beraber göreceğiz, ama her iki takım adına da kolay maç olmayacağı kesin!

Hiç yorum yok: