03 Ekim 2008

Galatasaray 2 : 1 Bellinzona



Üzerine yazılacak bir şeyleri bulmanın çok zor olduğu bir 90 dakika var geride kalan. Yazılacak olanlar da daha önce yazılan uyarı cümlelerinin tekrarı oalcak gibi ama yine de farklı pencereden bakmaya çalışalım.

* Saha kenarında Sabri'den çekirdek yemeyi öğrenerek dünün en kazançlı ismi bence Kewell'dı , o başka türlü izlenmesi mümkün olmayan maçta.

*Dünkü maç şunu gösterdi ki bu takımın defansif bütünlüğü sağlayabilmesi saha içi dizilişinin 4-4-2'den 4-5-1'e kaydırılması türünden basit bir değişiklikle gereçekleşemeyecek. İlk yarının son 15-20 dakikasını ortada Ayhan, Mehmet ve Hakan gibi 3 ön libero ile oynayan bir takıma karşı rakibin orta sahayı bu kadar kolay geçişinin başka bir açıklaması olmalı. Ders gibi bir pozisyon var ilk yarının sonlarına doğru: Galatasaray orta sahası ip gibi 5'li dizilmiş durumda ve güya savunma yapıyor, rakibin attığı bir tek top o sözde bloğu yarıp defansın arasına sızıyor ve Meira'nın yerinde bir müdahalesi ile pozisyon önleniyor.
Böyle bir pozisyonu gördükten sonra bu takımın sorununun defansif orta saha eksikliği olduğunu söylemek çok zor. Galatasaray orta sahası rakibi yeterince ısıramıyor ve ani pres ile rakibin orta sahayı kolayca geçişini önleyemiyor. Bunu da sadece 2 ön libero ile başarmanın çok zor olacağı, orta saha olarak topun gerisine mümkün olduğunca çabuk geçmeyi başarmanın gerekliliği net olarak ortada duruyor.

*Galatasaray'ın kadro zenginliğinden bahsediliyor ama bu zenginlik diğer taraftan da tek tipliği içeriyor. Nasıl mı? Orta saha elemanlarını teknik ve yaratıcı, koşan ama tekniği zayıf olanlar diye 2'ye ayırmak mümkün. Oyunun iki yönünü de oynayabilen hem basan ama aynı zamanda topu iyi kullanan oyuncu neredeyse kadroda yok. Bu şekilde bir orta saha kurgusu ile nasıl kollektif bir zenginlik oluşturulacak orası soru işareti işte? Klasik teknik, oyunu kuran ama mücadele etmeyen 10 numara denilen olgunun da futboldan silindiği artık daha net görülüyor, Chealse, Arsenal, Liverpool, Barcelona, Milan ve daha bir çok takımda göremiyoruz bu tip adamlar artık. Hem yaratıcı hem de pres yapan koşan Gerard, Deco, Lampard, Alonso gibi adamlar makbul olduğu günümüzde küçük diye adlandırlan takımlar ile aradaki fark giderek azalmaya başlıyor. Daha düne kadar futbol ile ilgisi olmayan ülkelerin takımları bile uluslararası arenalarda dişli rakipler olarak karşımıza çıkmaya başladılar. Dolayısı ile bu platformda sadece oyunun tek tarafını oynayabilen özellikle de pres ve rakibe baskı anlamında eksik olan kaç oyuncuyu kaldırır takımlar orasını siz hesap edin artık.

* Özellikle tek forvet oynuyorsanız kanat bindirmelerinin ve beklerin hücuma olan katkısının ne kadar önemli olduğunu belirtmeye bile gerek yok sanırım. Dönem başından hatta Şubat ayında Uğur sakatlandıktan sonra sağ kanatda ve yaklaşık 1,5-2 senedir de sol kanatda hücuma bu kadar desteksiz beklerle oynayabilmeyi başarmak gerçekten sorgulanmalı. Bu takımın çözmesi gereken diğer bir nokta da bu: Modern bekler bulunmalı bu takıma. Öncelikle savunma yönü sağlam olan ama etkili kanat bindirmeleri yapabilen sahipler konuşlandırmalı oe yerlere. Ne Sabri savunma yönünün zayıflığı anlamında, ne Hakan ve Volkan ksır hücum etkinlikleri ile bu desteği sağlayabilirler takım için.

* Skibbe'nin bu takıma katkı yapacağına olan inancımı belirttim, hala güveniyor ya da güvenmek istiyorum ama öyle şeyler oluyor ki saha içerisinde bazen anlamk münkün olmuyor. Örneğin, Skibbe doğru bir kararla Arda'yı Kewell geldiği zaman da oynayacağı sağ kanat da başlatıyor, yaklaşık 15 dakika geçtikten sonra Arda yine o klasik geğişimi yaaprak sol kanada geçiyor ve Hakan'da mecburi sağ açık olarak sağda buluyor kendini. Yaklaşık 5 dakika sonra da Hakan orta sahada 3. bir ön libero gibi oynamaya başlıyor ve ilk yarı bitene kadar da takım sağ açıksız oynuyor Konya maçında olduğu gibi. Ortada sorgulanması gerekn iki nokta var: Arda neden ısrarla sağ kantda oynamamak için direniyor (Özellikleri itibari ile Arda nın sağ kantda oynayamayacağını düşünüyorum hatta oynayabileceği tek bölgenin sol kanat olduğunu kabul ediyorum ama Arda'nın Kewell gibi modern bir açık oyuncusu olmadığı da su götürmez bir gerçek) 2. Takım neden göz göre göre sağ açıksız oynuyor? İlgililere duyurlur...

* Takım orta sahasında o tek yönlü oyunculardan koşan ama teknik yönü zayıf oyunculara birilerinin yaptıkları geri pas kadar ceza kesmesi gerekiyor maç başına, yoksa hızlı hücum etme ve kolay pozisyon üretmen hayallerde yaşanan bir gerçek olma holunda hızla ilerliyor. Galatasaray'da.

3. torbadan katılıncak bir kura çekimi ve bu sene geçen seneye oranla çok daha güçlü takımlar var Uefa Kupası'nda. Dünkü maçın rakibi ciddiye almamadan kaynaklanan bir 90 dakika olmadığını düşünenlerden biri olarak bu tür maçların ortaya çıkardığı gerçeklerden ders alınmaması ve eksikliklerin giderilmeye çalışılmamasının belirtilerini görmek için Avrupa maçlarını beklemeye gerek kalmayacak, zira Bursa ve Trabzon gibi iki dişli takım bu hataları sonuca çevirmek için Galatasaray'ı bekliyor olacak.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

evet 2-1 ama nasıl 2-1 adının tarihte daha önce duymadığım bir takım karşısında bu kadar zorlanacağımız gerçekten beni olduğu kadar galatasaraylı herkesi şaşırttı hatta üzdü daha geçen hafta söylenenlere bakılırsa bu futbolla işimiz zaten çok zor olacak!!sayg.murat tunek