20 Ekim 2008

Sami Yen'de Yeşeren Umutlar



Maçtan önce Trabzon'un bu kadar etkisiz kalacağı ve Galatasaray'ın umulandan daha kolay galibiyet alacağı söylense herhalde "şaka" der geçerdim. Maçı hangi faktörler bu sonuca bağladı derseniz açıkçası pek anlamış değilim, daha doğrusu kafa karıştırıcı bir maç oldu demek daha doğru olacak. Neden mi? Galatasaray'ın artık klasikleşmiş halen gelen ilk yarılara kötü başlama geleneğinin burada da devam etmesi, Trabzon'un kötü oyunun Galatasaray'ın etkisinden çok zaten kendilerinin sunmuş oldukları bir hizmet olması aslında net olarak bazı şeyleri söyleyememenin nedenleri.

Galatasaray için takımda yukarı ivlenme başladı demenin henüz erken olduğunu düşünüyorum. Dün defansif anlamda daha iyi, daha dirençli olunduğu kesin fakat önemli olan bunun devamının gelebilmesi. Skibbe açısından bakıldığında sahaya sürdüğü takım, yaptığı değişiklikler tam anlamıyla olumlu. Bursa maçında sıfır analiz yapıldı demiştik, bu maçta da dersine iyi çalışmış. Fakat burada beni asıl düşündüren takımın oyuna bu kadar etkisiz başlaması şu an kadar oynanan diğer maçlarda görüldüğü gibi. Arda'nın golü gelmese muhtemelen bu etkisizlik ilk yarı sonuna kadar sürecekti.

Oyun şablonu olarak 4-5-1 zorlu maçlarda orta sahayı kalabalık tutma anlamında tercih edilecek en makul seçenek gibi duruyor. Skibbe de maçların zorluğuna göre 4-5-1 ve 4-4-2 arasında tercih yapacaktır ki en mantıklısı da bu duruyor yani maça göre şablon belirleme. Tek forvet oynanacak maçlarda Baros için bazı endişelerim vardı ama dünkü oyununu görünce çift forvet de etkili olacağı konusunda duymadığım şüpheyi tek forvet için de yavaş yavaş taşımaya başladım. Bu pozisyonda oynarken muhtemelen çok skorer olamayacak ama çevresindeki oyunculara uygun fırsatlar oluşturmak adına çok olumlu hareketler yapacaktır tıpkı Lincoln'e yaptığı gibi.
Ayrıca Galatasaray öne geçtiği ve rakibin defansını ileri çıkmaya zorladığı her maçda Baros'a atacağı toplarla leblebi gibi gol atma şansına sahiptir: 2x2=4 kadar tescillenmiştir bu artık.

Perşembe günü Pazar'dan çok daha zor olacak, Olimpiakos Trabzon'a göre kat be kat daha tecrübeli ve iyi kadroya sahip. Dikkatli olmak lazım, maç ne olur? Her şey olabilir, Galatasaray'ın alacağı 3 puan süper başlangıç olacak, ama Trabzon maçının üstünde bir oyun koymaları lazım sahaya çünkü daha aşağısı kurtarmayacaktır. Beni endişelendiren nokta da ne kadar üstüne çıkılacağı zaten.

Trabzon'a gelince, yeni kurulmuş bir takım için normal karşılanması gereken durumlar bunlar. Bir anda çıkıp bütün maçlarını alması beklenemez bu akdar yeni bir takımın ki Trabzon'un da kendi kadrosu içerisinde eksikleri ve zaafları olduğu gözden kaçırılmamalı.

Son iki sözden ilki De Santcis'e. Gerçekten kalede güven veriyor, özellikle topa çıkışlarında ve topu oyuna sokuşlarında çok etkili. Şimdi de Taraftar'a. Uzun zamandır bu kadar etkili, bu kadar çoşkulu bir taraftar görmemiştim Sami Yen'de. Olimpiakos maçı biletleri de bugün itibari ile tükenmiş, bu heyecanın devamının geleceği konusunda daha büyük ipucu olamaz herhalde.

Hiç yorum yok: