17 Ekim 2008

Yaman Çelişki

"……. Altyapısında yetişen oyuncularımızın bir değer haline gelmelerini sağlayarak ……. transfer yükünü minimize etmek, yabancı oyuncu girdisini azaltmak, oyuncu ihraç eder üretken bir yapı oluşturmak projesinin hayata geçmesi için, ……… oynatamadığımız oyuncularımıza profesyonel mecrada fırsat vermek adına büyük önem arz etmektedir"

Yukarıdaki cümledeki boşlukları doldurunuz?

"Bu ne şimdi, sınav mı var?" diyenler olduğunu duyar gibiyim, yok tabiki değil. Gayet net cümlelerle bir kulübün varolma amacını ortaya koyan sağlam bir ifade. Tamam ifade gayet şık ama ortada bir sorun var, o da uygulamada, tatbik etme aşamasında. Bu kadar açık belirtilmiş amacınız için bir futbol kulübüne sahipseniz sizden beklenen, işin gözler önünde olan bölümünün de bu kadar açık, şeffaf ve amaca hizmet eder olmasıdır. Oysa toplamda oynanmış 10 maç incelendiğinde alt yapıdan gelen 11 oyuncundan yalnızca 2'si ilk 11'de oynama fırsatı bulabiliyor, ortalama olarak 2 kişi de maça sonradan dahil olup lig genelinde 25 dakikadan daha az bir süre ile yer buluyorlarsa kadroda yukarıdaki "şatafatlı" cümle kendi kendini imha etmiştir artık. Demek ki futbolumuzun başarıları sonuç ile ölçen, eğitimci -yetiştirici olma yönünden çok yarışmacı olma yolunda olmayı tercih eden düşünce değirmeni bu "ulvi" hedefi de tarumar etmiş, gençlerin tecrübelenmesi için geçecek o zamanı bekleyemeyecek kadar hırs ile yüklenmiş. Oysa ne olursa olsun nasıl düşünülürse düşünülsün bu gençlerin 1'inin bile Emirates'de, Neu Camp'da binlerce taraftarın insanı büyüleyen o tezahuratı eşliğinde oynamasından daha önemli olamaz, olmamalı.

Şu an yıllardır bir çıkış yapması beklenen Uğur Demirok ve paf takımdan geçen yıl "emekli" olan İrfan Başaran düzenli olarak oynama fırsatı bulabiliyorlar hatta gollerini bile sırlamaya başladılar, daha gerilerde Erkan'lar Mehmet'ler, Cihan kardeşler, Fatih Sercan'lar var. Bu değirmende onlarda öğütülür mü, umarım olmaz ve gerçekten belirtilen hedefin birer yansıması olarak çıkarlar kaşımıza ilerleyen maçlarda, ama dedik ya bu mantalite ile neleri değiştirir hangi gençleri geliştirebiliriz derseniz işte orasını ben de kestiremiyorum.

Artık, ……..'ları doldurmanın zamanı geldi, evet doğru cevap: Galatasaray ve "mevzubahis" kulüp de Beylerbeyi. Bu doğru tahmin için sizlere 100 puan vermiyorum ama bu içi boş cümlelerin sahiplerine 0 (sıfır) puanı zamanı geçmeden vermenin gerekliliğin de apaçık ortada olduğunu düşünüyorum.

Hiç yorum yok: