11 Ekim 2008

Bayan Basket'de Geçmişe Dönüş



Galatasaray'ın bu kadroya sahip olması geçen sene çaresizlik içerisinde 5 oyuncunun 30 dk. üstü hatta 40 dk.lara yakın oynamak zorunda kaldığı Fenerbahçe Playoff serisinin bir sonucudur. Kenarda oyuna etki edebilecek, etki etmekten ziyade belli bir süre ilk 5 oyuncularını aynı performans ile yedekleyebilecek kadar güven verebilecek bir bench'e sahip olamamanın çekilen acısı bugün de görüldüğü gibi çok kötü çıkarılmış. 9 oyuncu süre aldı , Korel Engin gibi Milli Takım oyuncusu ancak son 15 sn.'de oyuna girebildi, gerisini varın siz düşünün. VJ ve Ocak ayında takıma katılacak Sophie Young'da düşünülürse sezona 4 kupa hedefi ile giren, bugün 1'ini müzesine götüren takım için diğer 3 hedef de çok uzak olmasa gerek.

Galatasaray kadrosunu büyük ölçüde yeniledi. 13 oyuncudan yalnızca 5'i geçen sene kadroda yer almıştı. Yeni oyunculardan Tuğba özellikle 2. yarıdaki soğuk kanlı ve yararlı oyunu ile VJ ve Işıl'ın yanında Guard mevkiinde iyi işler yapacağını gösterdi. Augustus'u anlatmaya gerek bile yok. Pondexter'ın 2 yıldır Fenerbahçe'ye kattıkları Galatasaray Basketbol Yönetimi'ne doğru mesajları vermiş. Taj, şampiyonluk apoletlerini takarak geldi 38'inde ve çok faydalı olacağını gösterdi. Bugün herkes için kapalı kutu olan ve Petra'nın ardından ne yapacağı merak edilen Kress, beklenenden çok daha iyi oynadı. Pota altında oldukça etkili, rebound alamadığı zaman o bölgeyi karıştırarak takım oyuncularına fırsat oluşturan, sayı atabilen etkili bir isim. Yasemin'in kalitesini anlatamaya zaten gerek yok. Bahar'da fırsat bulduğu zaman yeteneğini konuşturacak.

Fenerbahçe Pondexter'dan sonrasında yerine onun kalitesinde birini alamadığı zaman elbette bir nebze de olsun güç kaybedecekti. Maç başına 25 ve üstü ortalama ile oynayan bir oyuncunun yerini takımdaki diğer oyuncuların istatistiklerini yükselterek ya da kaybedilenin yerini aynı kalitede başka bir oyuncuyu koyarak doldurabilirsiniz. Şu durumda Pondexter kalitesinde bir oyuncu olmadığında göre sahadaki isimlerin ortalamalarını yükseltmeleri gerektiği gerçeği ile karşı karşıya Fenerbahçe. Yeni oyunculardan Ajavon bayan basketbolu için fazlasıyla seri ve pota altına direk inebiliyor. Galatasaray'ın pota altında ciddi sıkıntı yarattı yaptığı penetreler ile. Hatta bu bindirmeler ile Pondexter'ı hatırlatsa da şutör bir oyuncu olmadığı için skora katkısı bu turnikeler dışında ne kadar olacak beklemek lazım. Newlin de pota altında güçlü ama Hoffman'ı tercih ederim. Ebat olarak pota altında kontrol edilmesi güç bir oyuncu profilindeydi. Sadece Gomis büyük bir soru işareti olarak duruyor. Bugün oynamayan Birsel ve Powell sonrası zaten yıllardır bir gelenek oluşturmuş bir takım olarak ligde playoff oynamaya en yakın 2 takımdan 1'i konumunda.

Maça gelirsek, ilk periyodun ortasından itibaren kontrol Galatasaray'ın elindeydi. Fenerbahçe farkı düşürmeyi başardığı anlarda maça ortak olacak direnci göstermedi.
Galatasaray kurmuş olduğu kadronun vermiş olduğu olanakları iyi kulanıp 9 oyunculuk bir rotayon ile sahadaydı, sene içindeki bir çok maçta bu sayının 11'e çıkacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Fenerbahçe ise Pondexter'ın eksikliğini hissetse de yılların şampiyonu olmanın verdiği güvenle umduğumdan daha iyiydi bugün. Yukarıda da yazdığım eksikleri de takıma katılınca daha iyi olacaklar.

Bir zamanlar bayan basketbolu denince akla gelen tek isim olan Galatasaray'ın 8 yıllık durgunluk sürecine son verme kararlılığının sinyallerini çok net biçimde gördüldü. Sezon öncesi "Hedef 4'te 4" sloganı ile yola çıkılmıştı, bugün itibari ile "Geriye Kalan 3" ve bu kadro ile de başarılması hiç de zor değil.

Hiç yorum yok: