29 Eylül 2008

Konya Dersleri



Steau maçları ile birlikte toplamda 9 resmi maç var ortada ve genel olarak tek bir ortak sonuç: İlk yarıları sıkıntılı oynayan bir Galatasaray ve 2. yarılarda da bu tablou ortadan kaldırmak için daha fazla efor sarfeden bir takım. Artık kanıksanır bir tablo haline gelmeye başladı bu. 9 maçın 5'i 2. yarılardaki oyun ile çevrilmiş olsa da geriye kalan 4 maç ise hala bir soru işareti olarak duruyor ve Galatasaray'ın yapması ortadan kaldırması gereken endişelerin varlığına da bu maçlar neden oluyor.

Peki nedir sorun ya da sorunlar? Kapanan savunmaları aşmak için gereken hızlı oyunun oturtulması aşamasında sancılar yaşanıyor. Bunun da en büyük nedeni orta saha defans arasında köprü konumunda olan oyuncu ya da oyuncuların topu ileri taşıma hızlarının topu geriye ve yana taşıma hızlarına göre çok daha düşük olması. Mehmet Güven'in ne yazık ki A takıma yükseldiği günden beri herhangi bir gelişme gösterememiş olması ve Ayhan'n topu yana ve geriye doğru oynama sevdası da dünkü maçta ilk yarıdaki oyun bozukluğunun en büyük nedenleriydi. Eğer orta saha hızlı geçilecek ise eğer bunun en önemli adımı defanstan alınan topun mümkün olduğunca çabuk ileri uçtaki adamlara ya da kanatlara taşınması. Şu anda bunu yapabilecek en iyi isim için "Linderoth 3 maç üst üste fortma giydi mi?" sorusu zihin jimnastiği yaptıracak nitelikte karşımızda duruyor. Ne Topal, ne Ayhan ne de başkasının bunu O'nun kadar iyi yapabileceğine ihtimal vermiyorum. 2. yarı o tartışmalı ve erken gol gelmese takımın bu eksik yönünün sonuca ulaşma anlamında daha da baş ağrıtacağı olacağını düşünüyorum.

Bu maç pek üstünde durulmasa da Kewell ve Arda'nın bir arada oynaması gerçeğinin takım şablonu üzerinde yeterli inandırıcılığa oturmadığı da aşikar. 2. yarı Arda biraz daha sağ kanadı sahiplenir oynasa da direksiyonun hala sola meyilli olduğu ilk yarıdaki bazı pozisyonlarda Kewell ile üst üste oynaması ile görüldü. Hatta ilk yarı da çok daha net bir pozison var: Baros ceza sahasının hemen sağında topu alıyor, ve sola dönüp sağ açıktaki adama topu verip içeri kaçma düşüncesinde iken orada kimseyi bulamayacaığını görüyor ve topu geriye oynuyor. Peki Arda nerede? Evet solda...

2. yarı atılan golleri şöyle bir göz önünden geçirince çok net bir sonuç daha çıkıyor ortaya: Bütün goller orta sahanın sağından, yani sağa yatık bir takım görüntüsü ile geliyordu. Nedeni mi? Çok basit, Hasan Şaş'ın etkili bindirmeleri ve Arda'nın sağa kanadı daha benimser oynayışı, sol beklerin hücum önünün Alpaslan dışındaki 2. oyuncuda (Hakan ve Volkan) çok düşük olması. Tamam 2. yarı Balta biraz daha Ayhan'a yakın oynadı ama sol açıkda oynasa bile mevcut özellikleri ile yapabileceği katkının sınırlı olduğunu kabul etmek gerekiyor. Özellikle ilk yarıda soldan gelişen ataklarda Balta'nın 0 isabetli orta ile oynaması üzerinde düşünülmesi gereken bir nokta.

Biraz karamsar bir tablo ile başladık 4-1'lik galibiyetin üstüne, kabul ediyorum ama bunlar hala takım içerisinde hala çözülememiş gerçekler. Bu olumsuz tablou ortaya koyarken bir yandan da problemlerin mevcut oyuncu ve kadro yapısı içerisinde çözülebileceğini de ayrıca belirtmek gerekiyor. İyi olan şeyler yok muydu elbet vardı: Lincol'ün, Kewell ve Baros'un gelişi ile birlikte çok daha istekli ve faydalı oynadığı 3. maçının olması, Skibbe'nin oyuna zamanında müdahale edebilme özelliğinin bir kez daha görülmesi, Baros'un boş alan bulunca neler yapabileceğinin çok daha net anlaşılması, takımın ayağa pas yapabilme yolunda hızla ilerleyişi ve Kewell'ın 4. golden sonra Arda'nın nefis pasıyla yakaladığı ve yaklaşık 20-25 paslık baş döndürücü bir seriden sonra gelen pozisyonu gelecek adına daha da umutlu olmanın çok da boş olmayacağını gösterir gibiydi.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

evet gerçekten çeşitli derslerin çıkarılacağı bir maç böyle gelmiş böyle gitmemesi gereken yapılan hataların tekrar tekrar gözden geçirilerek daha iyi bir hal alacağı ümidiyle inşallah bu hatalardan bir ders çıkarılarak önümüzdeki maçlarda daha iyi olacağız sen 8.dk gol at 10 da gol ye bir de gole bakıldığında durum yine yan top yine hata yine hataa yahu arkadas kaç kişi var o savunmada kaç kişi adamını alıyor bu konyaspor karşısında bu gibi hataları daha derli toplu oynayan takımlarda tekrarlanmaması ümitleriyle ve saygılarımla herşey daha güzel olacak...