07 Eylül 2008

Türkiye - Belçika maçı Öncesi Belçik Milli Takımı Analizi

2008 Pekin Olimpiyatları'nda Belçika'nın oynamış olduğu yarı finalin Tom De Mul(Sevilla), Moussa Dembele (AZ Alkmar), Thomas Vermaelen (Ajax), Vincent Kompany (Hamburg), Jan Vertonghen (Ajax) gibi Avrupa'nın önemli takımlarında forma giyen oyunculara sahip olan bu kadroya hem birlikte oynama tecrübesi hem de daha fazla güven kazandırmış olabileceği gerçeğini bir tarafa kaydetmek gerekiyor. 1998 Dünya Kupası Elemleri'nde ve 2000 Avrupa Şampiyonası Grupları'nda oynadığımız Belçika'dan en büyük farkları çok daha dinamik ve genç bir takım olmaları. Örneğin, 2000 Avrpa Şampiyonası'nda oynadığımız Belçika takımının 25 yaş altı tek oyuncusu Emile Empenza'ydı (22) ve o takımın 11'inde 30 yaş ve üstünde Nillis, Wilmots, Verheyen gibi tam 7 oyuncu vardı ve takımın yaş ortalması 29.6 idi. Bugün oynayan takıma baktığımızda, dün oynanan Estonya maçında 24.1'lik yaş ortalmasına sahip ve sahada 30 yaş ve üstü 3 oyuncu barındıran bir takımın karşımızda olduğunu görüyoruz. Pekin Olimpiyatlarında forma giyen oyunculardan 5'i dün gece Esonya maçında sahadaydı. Yine Estonya maçını dikkate aldığımızda 4-4-2 dizilişinde orta sahadaki 4 lünün yaş ortalamasının 20.25 olduğu görülüyor ki bu da orta saha dinamizminin bir göstergesi olarak dikkati çekiyor, diğer taraftan da bu gençlik ve dinamizmin tecrübesizliği de barındırdığını söylemek gerekiyor. Ermenistan maçında ilk 11 oynayan 26.25 lik yaş ortalaması ile Arda- emre-Tuncay-Marco dörtlüsünün çok daha ağır bastığını da belirtmek gerekiyor.

Orta sahada en önemli oyuncuları 2006-2007 sezonunda Belçika'nın en değerli oyuncusu seçilen, Estonya maçında da bir gol atan ve S. Liege forması giyen Steven Defour olarak dikkati çekiyor. En büyük Gol silahları takımın tecrübeli oyuncusu Wesley Sonck. Sonck, Estonya maçında 2 gol atarak takımının galibiyetinde büyük katkı sağladı. Ayrıca Pekin Olimpiyatlarında 3 gol atarak takımının yarı final oynamasınında büyük katkısı olan Dembele ile 2 gol atan Mirallas da takımın önemli gol silahları. Bu hareketli oyuncuları savunurken Servet ve Gökhan'ın dikkatli olmaları gerekiyor, özellikle de savunmadan top çıkarırken.

Teknik direktör René Vandereycken 2006 yılından beri takımının başında. Başarılı sayılabilecek bir kariyeri olmayan teknik adam Belçika Milli takımı'nı kendisi için önemli bir fırsat olarak görüyor ve oluşturmuş olduğu bu genç kadro ile 2008 Avrupa Şamp. gruplarından sonra 2010 için daha tecrübeli hale geldiklerini belirtiyor.

Sonuç olarak; gençleşen ve değişen, yarı final oynadıkları Pekin Olimpiyatları sonrası 2010 Elemeleri'ne 3 puanlık başlangıç yaparak moral kazanan bir Belçika takımı olacak Çaşamba günü karşımızda. Gerek futbolcu gerekse de teknik adam kalitesi ve tecrübesi olarak daha önde olduğumuz Belçika maçında sonucu Belçika'dan ziyade Milli Takımımızın oynayacağı oyun belirleyecek. Defansta hata yapmaz ve orta sahada rakibin dinamizmine iyi karşılık verebilir isek maç umduğumuzdan daha kolay geçecektir, ama rakibin son zamanlardaki gelişimini dikkate almadan oynarsak karşı taraftaki dinamizm başımızı ağrıtabilir. Yani, limit biziz!

Hiç yorum yok: