13 Eylül 2008

FC Porto Analizi


Portekiz futbolu denince akla gelen ilk kulüp olan Porto, son 10 yılda 6 kez şampiyon olarak Fransa'da Lyon'un dominantlığının bir benzerini Portekiz'de ortaya koyma başarısını gösteren, 2003 Uefa, 2004 Şamp. Ligi şampiyonluğu ünvanına ve uluslararası maç oynama geleneceğine sahip bir takım. Mourinho sonrası teknik direktörlük konusunda sıkıntı çekmiş olsalar da 2006 senesinde takımın başına getirdikleri Jesualdo Ferreira ile bu sıkıntıyı aştıklarını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Geçen sene Beşiktaş karşısına çıkan 11'den ligde oynadıkları 2 maçı da göz önüne aldığımızda 6-7 oyuncunun sahada olduğunu görüyoruz. Diğer oyuncular ise bu sene takıma katılan Rodrigez, Rolando, Tomas Costa, Sapunaru gibi isimler. Geçen seneki kadrodan Bosingwa, Postiga ve transferin son gününde Querasma gibi isimleri kaybettiler. Özellikle Bosingwa'nın pozisyonunda şu an için sıkıntı yaşadıkları görülüyor ligde oynadıkları maçlar baz alındığında. Uğur'un bu bölgede yapacağı çok şey olabilir. Buna ek olarak defanslarının kenar ortalarında yerleşme sıkıntısı yaşadığı da düşülürse Uğur'un performansının ne derece önemli olduğu ortaya çıkacaktır. Tabi ki burada Semih'in oyunda olması Uğur'un performansı kadar önemli olacaktır.

İki takım arasında ilginç benzerlikler göze çarpıyor. Hem Fenerbahçe hem de Porto'un kadro yapısı incelendiğinde takımlarda çok net olarak Latin esintilerinin etkisi görülmekte. Brezilya, Uruguay ve Arjantin kökenli futbolcuların sayısı dikkati çekiyor. Her iki takımın kadrosunda ülke dışındaki Avrupalı oyuncu sayısının azlığı da (Fenerbahçe (Guiza) Porto (Sapunaru ve Stepanov)) dikkati çeken diğer bir benzerlik.

Takımın sahada oynaması muhtemel 16-17 kişilik rotasyonunda 30 yaş üstünde oyuncu bulunmuyor, en yaşlı oyuncuları kaleci Helton (30). Onun dışında yaş limiti 27'den başlıyor. Ligdeki 2 maçlarında 24.5-25 yaş ortalamaları ile oynadılar.( Fenerbahçe de ortalama 27 civarında) Bu bilgi, takımın dinamikliğine işaret ediyor ki gerçekten çok koşan ve zaman zaman ön alanda şok presle top kapma çabası içerisinde bir havaları olduğunu ligedeki maçlarında da gösterdiler. Teknik kapasiteleri yüksek oyunculardan kurulu bir takım, hatta defans hattındaki oyuncular bile ortalama üstü tekniğe sahipler. Ayağa pas yaparak orta sahayı hızlı geçen bir takım hüviyetindeler ve golleri genel olarak defans arasına atılan toplar, ceza sahası dışından atılan şutlar ve bu şutlar sonrası alınacak reboundlar ile buluyorlar ve kanat organizasyonlarını bu hucum çeşitlemelerine göre daha az kullanıyorlar. Burada Edu ve Lugano'nun yokluğunda defansın ortasında muhtemelen görev alacak olan Yasin -Lugano ikilisine büyük yük düşüyor. Bu yükü hafifletme anlamında orta sahanın defansif hamallığını yapacak olan oyunculardan birinin zaman zaman bu ikiliye yakın oynayarak o bölgedeki ağı sağlamlaştırmasına da ihtiyaç olacak. Porto'nun forvet hattında oynayan oyucular gezen ve hareketli oyuncular. Lisandro Lopez takımın bankosu, şu anda da formda olduğu söylenebilir. Bu sene takıma kattıkları ve geçtiğimiz sezon Japonya'da 54 maçta 44 gol atan Brezilyalı futbolcu Hulk gerçekten dikkat edilmesi gereken bir isim. Orta sahanın beyni Lucho ile Benficadan bu sezon alınan Rodrigez de orta sahadaki diğer etkili ayaklar. Euro 2008'de açılış maçında son dakikalarda Milli Takım'ımıza golü atada Raul Meireles'de orta sahada defansif anlamda önemli bir rol oynuyor. Takımdan ayrılan isimlerden Postiga'nın pozisyonunda herhangi bir sıkıntı yaşamayacaklarını rahatlıkla söyleyebiliriz, fakat Bosingwa'nın yeri için zamana ihtiyaçları var. Queresma ise yeteneği ile tartışılmayacak bir isim, şüphesiz kaybı takım için önemli, fakat ondan sonra daha displinli ve koşan bir takım olma yolunda da ilerleyeceklerini düşünüyorum. Hazırlık kampında ve özellikle ligde oynadıkları maçlarda O'nsuz oyunu oturtmaya çalıştıklarını gözlemledik.

Çarşamba günü 2000’li yıllar itibari ile Avrupa’daki başarılarını kendi tarihleri açısından üst noktalara taşımış iki takımın mücadelesini göreceğiz. Fenerbahçe’nin eksiklikleri ve onların yerine oynayacak oyuncuların performansları maçın kaderini belirleyecek önemli bir etken olacak. Her ne kadar 3 önemli oyuncusunu kaybetmiş olsa da yıllardır takımdan önemli yıldızlarını (Deco, Pepe, Bosingwa, Quresma, Postga) göndermesine rağmen bu ligde oynama alışkanlığına sahip bir takım oldukları gerçeğini göz ardı etmemek lazım. Bu sene de ihtiyaçları olan bölgelere iyi isimler aldılar. Estádio do Dragão'da, Şamp. Ligine merhaba maçında deplasmandan alınacak 1 puan oldukça iyi bir başlangıç olabilir, tabiî ki 3 puana kimse hayır demeyecektir ama şu an bunun olması çok da kolay görünmüyor.

Hiç yorum yok: