03 Eylül 2008

Galatasaray'ın transfer dönemi performansı

2 yılda yaklaşık 60 oyunculuk (24 oyuncu bu sezon) , 2 teknik direktörülük bir sirkülasyonu gerçekleştirmek, ilk yılında şampiyon olma başarısını göstermek ama buna rağmen şamp. liginden elenme başarısızlığını da yaşamak. Bu değişim içerisinde bu sezon yapılan transfelere genel itibari ile bir bakış atacak olursak:

Galatasaray'ın geçen sezon performası düşünüldüğünde özellikle Uefa Grup maçları ve Leverkusen hezimeti çok net bir biçimde bazı eksiklikleri ortaya koyuyordu. Peki neydi bu eksiklikler?

1) Türkiye liglerini her sene domine edebilme potansiyeline sahip 3 takımdan biri olarak bir sezondaki 34 maçın yaklaşık 26-27 tanesini çift forvetli tek defansif orta sahalı bir yapı ile çok zorlanmadan alabilecek bir yapıya sahip olduğunuz ortada. Özellikle GS rakibe önde basarak, tempo yaparak bir çok maçını rahatlıkla kazanabildi, bu yapı Süper Lid'deki bir çok maç için uygulanabilir olsa da , Türkiye sınırları dışındaki bir çok mücadele için pek de sonuç vermeyecek bir oyun yapısıydı ki bu net olarak da görüldü. Ne yapıyordu GS? Rakibe önde basıp, tempo yayıp rakibi sindirmeye çalışıyor, fakat bu tempo bir süre sonra sozluk derecesi yüksek maçlarda oyundan düşmesine neden oluyordu. Bunun de en büyük sebebi ayağa pas yapan, kontrollü bir anlayışa sahip bir takım olmaması. Sahip olduğu kadro itibari ile de bu kontrollü oyunu sahaya yansıtacak bir orta saha zenginliğine sahip değildi takım.

2) Nonda, Hakan ve Ümit : Biraz düşünün bakalım bu 3 oyuncunu ortak özelliği ne olabilir? Nonda'da diğer 2 oyuncuya göre daha iyi olsa da top ile süratlenebilen, rakip defansın arasına girebilen, adam geçebilen forvetler olmaması. Ayrıca "finishing" olarak ifade edilen bitiricilik ya da gol yapabilme özellikleri de çok iyi olmayan oyuncular bunlar aynı zamanda. Geçtiğimiz sezon bir çok maçın tek golle bitmesine bu oyuncuların bahsedilen özelliklerinin de yol açtığını çok net söyleyebiliriz.

3) Sağ kanatta Uğur sakatlandıktan sonra ve bence tüm sezon boyunca sol kanatta bek oyunculardan gerekli desteği göremiyordu oyunun hücum tarafı.

4) Kaleciler olarak bakıldığında ise "bu hata yapılmasa şu maç kaybedilmezdi" denebilecek maç sayısı 2 ya da 3 ü geçmezdi, fakat özellikle Aykut'un çizgiye yapışık oyunu, ceza sahası hakimiyeti sayıf bir görüntü çizmesi de zorluk derecesi yüksek Avrupa maçları için de bence yukarıda bahsettiğim maddeler kadar olmasa da tehlike sinyalleri veriyordu.

Şimdi bu maddelere göre GS için bir transfer önceliği listesi yapalım:

1) Alternatifi en az olan bölge defansın sağı: Neden mi? Sabri çok net bir şekilde açık oyunucus. Bek oynarken bile açık oyuncusu mantalitesi ile oynadığından belki gol attırıyor ama bir o kadar da gol yediriyor. ( bakınız Almanya maçı 3. gol). Barış ise Leverkusen maçında o bölgede nasıl patlamaya hazı bir bomba olduğunu gösterdi, o da çok açık biçimde bir orta saha oyuncusu.

Burada yapılacak ilk şey sağ bek transferiydi.

2) Takımın genel yapısı düşünüldüğünde Emre Aşık, Emre Güngör, Servet ve Song. Ortak özellikleri iyi birer kesici olmaları ama aynı zamanda topu oyuna iyi sokamamaları. Bu da takımın defansına topu oyuna iyi sokabilen, topla çıkabilen bir stoper takviyesini işaret ediyor ki Song un ayrılması sonrası bu transfer zorunluluk haline gelmiştir.

3) Hakan Şükür var iken bile bu takım golcü eksikliği çekerken o gittikten sonra alternatiflerin artması açısından kaliteli bir golcü takviyesi şart.

4) Yukarıda orta saha oyunucularının yapısı göz önünde alındığında kontrollü futbol oynayamayacağını yazdım GS nin. Çünkü ayağa pas yapabilmekten çok rakibi bozmaya, oynatmamaya, karşılamaya, pres yapmaya yatkın oyuncular grubundan oluşuyordu orta saha Lincoln, Linderoth ve Arda dışında. Dolayısıyla orta sahaya teknik, mücadeleci, koşan ve pas yapabilen bir oyuncu ihtiyacı çok net görülüyor. ( Emre Belezğlu, Davids tipi oyuncular tam GS nin aradığı tipte oyuncular). Mümkünse orta sahaya yapılacak takviyelerin 1 den fazla olması takımın kapasitesini daha ileri taşıyacaktır.

5) Hakan Ünsal ve Ergün sonrası Hakn Balta ve Volkan Yaman ın idare eden, tek pasa dayalı, adam geçmekten ve kanat bindirmesi yapmadan uzak futbol anlayışları bu takımın bek ihtiyacı olduğunu fısıldıyordu bizlere.

6) Tüm bu eksiklikler giderildikten sonra takıma kaleci takviyesi de yapılabilir.

Yani şöyle bir tablo çıkıyor ortaya: (Öncelik Sırasına Göre)

1) Sağ Bek 2) Stoper 3 ) Forvet 4) Orta Saha 5) Sol bek 6)Kaleci


Evet, bir de neler yapıldı onlara bakalım:

1) Orta Saha 2) Stoper 3) Kaleci 4) Sol bek 5) Forvet 6) Sağ bek


Yapılan transfelerin isim olarak gerçekten değerli ve GS ye değer katabilecek yapıda olduklarını belirtmek gerekir. Meira, Kewell, Baros hepsi bu takıma değer kataca oyucular, fakat benim konuya transfelerin yapılma zamanları ve verilen öncelikler açısından yaklaştım. Bu açıdan bakınca da sezon performasını sayısal olarak ölçmeye çalışalım ne dersiniz?

Kriterlerimiz şunlar olsun:

a) Zaman boyutu dikkate alınmayacak ( Forvet ve Sağ bek maçlarının Steau maçlarından sonra yapıldığı göz önüne alınırsa bence bu transfelerin değeri 0'a düşmüştür, ama ben bu kadar insafsız olmayacağım)

b) Yapmış olduğum sıralama ile aynı sırada yer alan transfer 100 puan alacak, her sıra değişimi için transfer değerinden 10 puan kaybedecektir ( 10 puan benim belirledğim bir değer, değiştirilebilir)

Orta Saha : 100 -30 (70) Stoper : 100 Kaleci :100-30 (70) Sol Bek: 100 -10 (90)
Forvet= 100 -20 (80) Sağ bek : 100-50

Yönetimin Trasnfer Performansı : (70+100+70+90+80+50)/6 = 76.5

Yani yönetimin öncelik sıralamasına göre transfer perfornmansı %76.5.

Eğer bu değerlendirmeye Steau maçında forvet ve sağ bek mevkiinde yaşanan sıkıntılardan dolayı zamanında yapılmayan sağ bek ve forvet transferlerinden ceza olarak 50'şer puan düşülmesi kriteri de eklenirse

Yönetimin Trasnfer Performansı = %60 olarak gerçekleşir.

Bu değer de hiç de memnun olunacak bu bir performans gibi durmuyor, ne dersiniz?

Hiç yorum yok: