31 Ağustos 2009

Ankaraspor 0:2 Galatasaray



Beklentilerin uzağında, taktik disiplinden uzak bir Galatasaray; karşı tarafta sakin, ayağa yerden oynamaya çalışan bir Ankaraspor vardı özellikle ilk yarıda sahada. Bu görüntü ile Sarı-Kırmızılı ekibin 3 puan ile sahadan ayrılması kenardan gelecek oyuncuların katkısına bağlıydı ve nitekim de öyle oldu.

90 dakikanın ardından yazılacak ve defalarca bu satırlarda üzerine bastığımız bir nokta var, o da orta sahada oynayan 2'linin oyunu hızlandırma ve yarı sahaya taşıma anlamında yaptıkları katkının takımın oyununu direkt olarak etkilediği. Özellikle Mehmet Topal'ın yaratıcılıktan uzak, sadece mücadele etmeye dayalı oyunu bu takım için yeterli değil. Mustafa Sarp şu hali ile bile çok daha ilerisinde Topal'ın. Bu bölgede oynayacak oyunculardan en az birinin oyunu hızlandıran, top ile dikine dripling yapan bir oyuncu olması şart. Emre Belezoğlu tam bu tanımlamaya uyan bir örnek. Galatasaray'ın en kritik bölgesi olan orta sahanın bu bölgesi takviyenin öncelikle yapılması gereken pozisyondur.

Bu husus bu maçın ortaya koyduğu en net tabloydu, bunun dışında göze çarpanları maddeler haline özetleyelim.

*Baros için geçmişte yazdıklarımın hala arkasındayım. Çek golcünün büyük liglerde tutunmasını engelleyen şey topla olan kontrolsüzlüğü, pas verebilme becerisindeki eksikliği o kadar dikkat çekici ki işte Avrupa'daki büyük liglerde tutunmasını engelleyen en büyük etken de tam da bunlar. Şu haliyle Nonda'nın ilk 11'de olması takım oyunu anlamında daha büyük katkı yapacaktır.

*Elano'nun hazır olduğunu söylemek mümkün değil. Bugün takımın ilk yarıdaki etksizliğinde ortadaki 2'li kadar onun da payı vardı. Verimli olabilmesi için Topla-Sarp ikilisinin farklı kimliklere bürünmesi lazım ama bunun olması da neredeyse imkansız olduğuna göre çare Brezilyalı'nın daha etkin hale gelmesinde.

*Arda'nın oyun içerisindeki çok yönlülüğünü arttırması gerektiğini vurgulamış ve göbekte oynama becerisi kazanır ise oyun karakterini zenginleştirme anlamında büyük bir adım atacağını belirtmiştim. Bugün sol tarafı yadırgar havada oynaması ve hücum hattının arkasında daha verimli ber tablo çizmesi sezon başından beri katettiği gelişimi göstermesi açısından umut verici.

*Galatasaray'ın orta sahasındaki 2'lilerden yana başının ağrıyacağı kesin. Ayhan'ın üst düzey oynaması ya da Linderoth'un sakatlanmadan sezon sonunu getirmesi gerek yoksa benzer tipteki Barış-Topal-Sarp gibi benzer tipte defansif yönü ağır basan, oyunun hücum zenginliği yönünde pek katkısı olmayan oyuncular ile bu sıkıntıları aşmak mümkün değil. Oyunu hızlandırma, dikine oynama ve ilerideki 4'lüyü daha iyi besleme anlamında faydalı oyuncu takviyesi şart ama artık çok geç.

*Ankaraspor etkili bir uç elemanı ile orta sıraları garantiler ama oyuncuları alınan saçma sapan kararlarla sağa sola saçmamak şartı ile. Alman teknik adam geçen sezonun devamı niteliğinde ayağa yerden oynama çabasını sürdürmesi gayet güzel. Derli toplu bir takım havasındalar, Ankaragücü'ne yapılacak yeni takviyeler ile kadro yapısı nereye gelir tahmin etmek de kolay değil.

*Kewell bu takımda farklı yere konması gereken oyunculardan. İçeri adımını attığı anda farklı 1 şeyler yapacağından o kadar emin oluyorsunuz ki... Sihirbaz lakabını boşuna almadığı kesin.

*Ankaraspor'un ilk yarıda bulduğu boş alanlar tehlike sinyalleri verse de zorlu maçlarda takımın motivasyonunun daha farklı bir kurgu oluşturacağını düşündüğüm için şimdiden sıkıntı yaşanacağını söylemenin erken olduğunu düşünüyorum.

*Sabri'ye kızıyoruz eyvallah ama "Hakan Balta gibi hücum yönünün sıfır olması durumu daha mı tercih edilirdi" diye soruyorum kendime. Şu anda başka sorunlar olduğu için göze batmasa da Balta'nın hücum yönündeki zayıflığı önemli sorunlar giderildikten sonra üzerinde konuşulması gereken mevzulardan olmalı.

*Rijkaard'ın oyuna müdahaleleri zamanlama olarak gayet yerindeydi. Sadece Keita değişikliğine anlam veremedim ama Aydın yaptığı katkı ile bu mevzunun konuşulmasını önledi.

* Geçen sezon Mehmet Topal için 10 milyon Euro'lardan bahsediliyordu, eğer yönetim bu civarda bir teklif alırsa hiç düşünmeden satsın Topal'ı. En kolay yeri dolacak oyunculardan olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. İyi bir araştırma ile sattığınız fiyatın yarısına çok daha kalitelisini bulabilirsiniz.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

merhaba Sacit abi,
Yorumlarını takip ediyorum,genel olarak bu maç ve öteki yorumuna katılıyorum fakat eklemek istediğim nokta mustafa sarp ve mehmet topal arasındaki benzer oyun karakteri,ankaraspor maçında arda ve elanoda da yaşandı..ikiside aynı tip oynamaya çalışınca sol kanat bomboş kaldı ve kewell girene kadar hakan balta koskocaman kulvarda yalnız savaştı..hakan balta konusundaki fikrine katılmadığımı belirtmek istiyorum bence sabriden daha iyi hücuma katkı sağlıyor en azından orta ve şutları daha iyi olmakla beraber kademe anlayışı çok iyi bir oyuncu,ayrıca bir çok mevkide de oynayabiliyor bence elimizde bulunması bizim için büyük şans ..mehmet topal konusunda ise kesinlikle katılıyourm keşke geçen sene satılıp yerine daha dikine oynayabilecek bir adam alınsaydı..bide galatasarayda biraz laubali bir durum seziyorum keita bazı pozisyonlarda çok bencilce oynuyor çok iyi oyuncu bunu tartışmam ama biraz şova kaçınca takımı önemli hücumlardan ediyor..

Sacit Tekin dedi ki...

Kadir selam,

Hakan Balta'nın yalnız kaldığı yorumunda haklısın ama Hakan'ın hücum yöündeki eksiklik aslında bu maça özel olarak düşündüğüm bir eksiklik değil genelde de aynı kanıdayım. Hücum yönünde zayıf, orta ya da dripling yapma konusunda ciddi eksikleri var bence.

Keita konusunda sana katılıyorum. Gayet faydalı ama zaman zaman yersiz bencillikler yapıyor. Belki de çok şey yapma isteğinden kaynaklanıyor bu ama daha uygun pozisyondaki isimleri bulması lazım zaman zaman.

Arda-Elano konusuna gelince, Arda benim beklemediğim ölçüde göbekte oynamayaı bayağı içselleştirmiş.Solda oynamaktan pek hoşnut değil gibi geldi bana. Ortada oynamanın verdiği rahatlığı aradı belliki. Ama Arda'nın ortaya kaymasının ane nedeni Elano'daki etkisizliği farkedip insiyatif almaya çalışmasıydı bence. Elano etkili olsa o zaman bu çalışmayı göremeyebilirdik. Yine Lig genelinde bu çakışmaları yaşamayı bekliyorum ben de.

Bu arada Lincoln-Elano konusunda daha önce seninle yaptığımız kıyaslama konusu iyiden iyiyye kafama takıldı, bilmem hatırladın mı?

Hoşçakal...