29 Ağustos 2009

CL 2009-2010



Perşembe akşamı grup kuraları çekildi. Beşiktaş'ın da aralarında yer alması sebebiyle biraz daha farklı bir gözle takip ettik kura çekimini. Tablo aşağıda, genel manzaraya bakınca son torbadan Wolfsburg gelmese Siyah-Beyazlılar için "lokum gibi kura" yakıştırması yapmak pekala mümkün olacaktı.

İlk torbadan gelecek takımlar içerisinde Milan-Sevilla biraz da Bayern nispeten daha tercih edilebilir gibi duruyorlardı ama çok büyük yüzde ile kalburüstü bir takım ile eşleşileceği ortadaydı. Dolayısı ile Manchester United'ın çıkmış olmasını sanssızlık diye nitelemek gerçekçi olmayacak. 2. torbadan gelebilecek en iyi uygun takım geldi. Rangers biraz tercih edilebilir dursada bu yaz 2 hazırlık maçlarını izledim gayet iyi takım oldukları gerçeğini belirtmek lazım. Bu açıdna CSKA Moskova gayet yerinde bir kura.

2. torbadan böylesine uygun bir takım bulmuşken 4. torbadan Wolsfburg dışında her takım gruptaki iddisını arttıracaktı Beşiktaş'ın ama gidip en zorlu takım bulunda 8 seçenek arasından. Geçen senenin Bundesliga Şampiyonu ile oynayacak olmak hiç de iç açıcı değil. Genelde bu tür şampiyonlar, yani yakaladığı jenerasyon ile ligde fırtınalar estiren takımlar özellikle de teknik direktörü de takımdan ayrılmış ise diğer takımların istilasına uğrar ve oyuncular çil yavrusu gibi etrafa dağılırlar ama bu kez öyle olmadı. Grafite-Dhzeko-Misimovic gibi isimler kadrolarında tutukları gibi üstüne bir de Martins'i getirdiler Premiere League'den. Bu açıdan hiç de güzel görünmüyor Alman ekibi.

Peki ne yapar Beşiktaş bu grupta, mevcut şartlar altında? Rakipler ile birlikte Beşiktaş'ı da değerlendirmek lazım. Şu andaki kadro yapısı, takımın sahaya yansıttığı futbol kesinlikle CL üst tur için umut vermiyor. Tabata'nın kadroya katılmış olması takım yaratıclığı üzerinde olumlu katkı yapacak olsa da üst sıralara tırmanma adına yeterli değil. Burada Beşiktaş'ın hedefi elbette yapacağının en iyisi olmalı ama grubu 3. sırada bitirip Avrupa Ligi'ne devam edebilmek 6 maç sonunda başarı olarak nitelendirilmelidir. Karışı tarafa bakınca da Wagner Love'un İspanya'ya, Palmerias'a gitmesi bir avantaj olacak. CSKA maçlarında içeride 3 puan alınabilir ama deplasmanda en fazla 1 puan ile dönülebilir. Toplamda 4 puanı cebe koymak iyidir. Manchester'dan 2 maçta en fazla 1 puan alınabilir ki bu eğer cebe konursa iyi bonus olur. Wolfsburg'a gelince de Armin Veh ile henüz Magath'daki havayı yaklayamamış olsalar da oturmuş kadroları büyük avantaj. Böylesine bir takım karşısında Almanya'dan puan çıkarmak çok zor. Bütün iş İnönü'de neler yapılacağına bağlı. Eğer 3 puan alınabilir ise 3. lük garantilenir, cebe konur. Gruptaki diğer sonuçlar bakarsınız 2. tura bile çıkarabilir bu puan Kara Kartal'ı ama itiraf etmek gerekir ki çok zor. Nihayetinde alınabilecek maksimum puan 8'dir. 4 puan CSKA, 1 puan Manu, 3 puan'da Wolfsburg'dan alınabilir fazlası hayalden öteye gitmez. Bu puanı alabilir ise öpüp başına koyması lazım, çünkü şu anki haliyle büyük başarı olur bu.

Diğer grupların da üstünden geçelim. A grubunda 3 takım da 2. tur için iddialılar ama Maccabi Haifa'nın Salzburg maçını izledim, gerçekten de yabana atılacak takım değiller. Grupta sürpriz işlere imza atabilirler. Juventus'un üst tura çıkması yüksek ihtimal, Bayern ve Bordeaux diğer bilet için çekişirler. C grubunda Real'in üst tur bileti garanti, asıl mesele yanına kimin geleceği. Marseille, Gerets ile yıllardır başaramadığını bu sene Deschamps ile gerçekleştirebilir, üstelik Milan'ın da soru işareti performansı düşünülür ise. Marseille en az Milan kadar şanslıdır grup 2.liği için. D grubu da yine dengeli bir grup gibi görünse de Chealsea bir adım önde. Porto - Athletico 2. lik için çekişirler. E grubunda Lyon ve Liverpool 2. tura yakın isimler. Fiorentina zorlamaya çalışacak onları ama zor be... F grubunda "iki Dev'e 2 yem vermişler, ortalığa salmışlar" tablosu hakim. İlk 2 şimdiden bellidir. G grubu tüm gruplar içerisinde ilk 2 mücadelesi açısından belki de en dengeli ilerleyecek grup havasında. Sevilla 1 adım önde olsa da Rangers-Stutgart ensesinden inmez İspanyol ekibinin. Babel faktörü Stutgart'ın yabana atılmamasını işaret etse de Sevilla-Rangers 2'lisi daha yakın sanaki bileti kapmaya. H grubunda 1. şimdiden bellidir, 2 lik için de 3 takım çekişir. Standart Liege son 2 senedir yükselen bir ivmelenme içerisinde. Olimpiakos ve AZ'de diğer iddialı takımlar 2. lik için. Olimpiakos tecrübesi ile biraz önde olsa da kim çıkarsa şaşırtmaz beni.

Hiç yorum yok: