27 Haziran 2010

Dünya Kupası 2010 2. Tur Gün # 2













 Almanya da Arjantin de favori olsa da böylesine üst düzey turnuvada kritik maçlara kırılma anlarında hakemlerin yaptığı bariz hataların damga vurması bir futbolseverin iştahını kaçıracak cinstendi. İlk maçta yardımcı hakemin tarihle hesaplaşması vardı adeta. 1966'da İngiltere'nin çizgideki tartışmalı pozisyonuna çıkan ve teknolojinin "gol değil" diyerek son noktayı koyduğu pozisyonun dengelenişini izledik hep beraber. Lampard'ın gol diyerek tribünlere koştuğu pozisyonun çizgiyi bariz şekilde geçmesine rağmen yardımcı hakem tarafından görülmemesi maçın dengesini alt üst etti. Sahadaki görüntü Almanlar'ın çeyrek finale yakınlığını belgelese de böyle hatalar olmamalı.

Diğer tarafta da bariz ofsaytın yine bir yardımcı hakem hatası ile es geçilişi ve Meksika'nın darmadağın oluşu. O anda hakemlerin poziyonu tartışması sırasında dev ekranda pozisyonun tekrarı görülse belki de video görüntüsü ile gol iptal edilmesine şahit olacaktı Dünya Futbolu ama yayıncı kuruluş Arjantin'e sağlam kıyak yaptı.

Bu maçtan sonra Mehmet Demirkol muhtemelen 5. 6. hakemlerin muhabbetini yapacak, bir çok kişi çözümü tartışacak ama basketbolda olduğu gibi hakemlerin maç içerisinde emin olmadıkları anlarda video görüntüsünden yararlanması çözümüne gidilebilir ama amatör müsabakalar da ya da televizyon yayınının olmadığı maçlarda bu uygulamayı yapmak mümkün olmadığı için çok daha geniş kapsamlı alternatifler üzerinde durulabilir.

Gelelim işin saha içi boyutuna. Eleme gruplarını silip süpüren İngiltere'nin bu kadar çeresiz duruma düşmesi çok da anlaşılır cinsten değil. Yedikleri ilk gol kalecinin degajı ile geldi ve James'in pozisyonu seyredişi ile sonlandı. Bir kaleci, forvet oyuncusu topu ayağından o kadar açtıktan sonra hala yerinde bekliyorsa o topu ağlarında görmesi gayet normal. Orta sahadaki kısırı yapı, tüm hücum gücünü Rooney'nin becerisine bırakan bir anlayış ve ağır savunma hattı da bu sonuca bir anlamda davetiye çıkardı. Almanlar çokça defans arasına sızmayı başaran anlayışları ile attıkları kadar golü de yazabilirlerdi skorboard'a.Müller, Bayern performansına kaldığı yerden devam etti ve maçın tartışmasız yıldızıydı.  İlerleyen turda en dikkat etmeleri gereken nokta ise Neuer olmalı. Dengesiz yapısı ile bir anda maçı tersine çevirebilir. Adler'in olmayışı ilerleyen turlarda "keşke" li cümlelerin sayısını arttırabilir.

Arjantin-Meksika tarafında ise Maradona'nın organizasyondan uzak takımı yine bireysel becerilerin eline bakar havada bitirdi 90 dakikayı. 6 tane forvet oyuncusu ile gelip Aguero-Milito gibi adamları kenarda oturturken Cambiaso'nun şu takımda olmayışı nasıl bir anlayışın ürünüdür anlamak kolay değil. En baştan beri yazdığı cümleyi yine tekrarlayacağım: "Arjantin'in en büyük engeli Maradona'dır." İlerlerlerse 10'a rağmen yolu katedecekler.

Meksika için üst turlara çıkma ihtimali var demiştik, kapasiteleri buraya kadar taşıdı onları. Gol yemedikçe direnç kazanabilecek bir takım olarak yanlış kararla yenilen golden sonra maçı da kafada bitirdiler zaten. Çünkü ilk golü yerlerse işlerinin zor olacağının farkındaydılar, öyle de oldu zaten.

Arjantin - Almanya maçı özellikle Maradona iyi için çok bir test maçı olacak. Defoları var ve ortada, Löw'ün bunları gayet iyi analiz edip üzerine gideceğini düşünüyorum. Takım savunması ile de yıldız oyuculara boş alan bırakmamaya çalışacaklar. Genç ve dirençli kadroları ile Arjantin karşısında takım olarak daha fazla ümit veriyorlar ama yine de karşı tarafta Messi, Tevez gibi oyucular var iken kesin konuşmak da kolay olmuyor.

3 yorum:

Unknown dedi ki...

video görüntüsünden hakemin karar vermesi futbolun doğasına , zevkine aykırı bence. Çizgi hakemi , veya elektronik aksam kullanılması hiç iyi olmuyor, bence hakemlerin kullandıkları kulaklıklarda kaldırılıp stadta maç yayınına son verilmeli. İkisde kupanın favorilerinden olan takımların şu an itibariyle şampiyonluklarına gölge düşmüştür. Maradona'nın arjantinini eleştiriyorsun ama Del Bosque'nin ispanyasına laf etmiyorsun, Del bosque'nin ispanyaya katkısı aragonesten farklı değil bence, ispanya bu kadroyla kulubeye eşşek bağlasan final oynamalı

Sacit Tekin dedi ki...

Sevgili mehmet,

Video görüntüsü çözümlerden yalnızca biri, tabiki değişk alternatifler üzerinde durulabilir ama hata futbolun doğasında olsa da bu kadar bariz hatalar da kabullenilir cinsten olmamalı.

Maradona konusuna gelince, Del Bosque ile aralarında derin bir fark var: Takım kurgusu. Del Bosque'nin takım kurgusu ve oyuncu seçimleri konusunda fazla eleştirilecek bir tarafını görmüyorum. Orta saha oyuncularının yorgunluğu, Torres in formsuzluğu gibi hususlar daha çok etkili ama Arjantin tarafında dşrekt olarak Maradona'nın takımı savunmacılar ve hücumcular olarak ikiye bölen anlayışı ana problem. Hep aynı örneği veriyorum ama Palermo gibi turnuvada muhtemelen çok az forma giyecek bir ismin yerine Cambiaso gibi orta sahada size daha faydalı olacak bir ismi kadroda tutmak çok iyi olabilirdi.

Unknown dedi ki...

sevgili sacit;
del Bosque konusunda sana katılmıyorum. son portekiz maçında takım bal yapmayan arı gibiydi bolca vızvızvız. adam 4-2-2-1-1 oynatıyor güyada da ortadaki adamlar yalnızca orta sahada 2+2 oynuyor kanatlara gitmiyor, torres'in arkasındaki Villa'da sadece sol kanatta oynuyor, ramos'un önünde kanat oyuncusu yok, adam sağda kendi halinde takılıyor, loreente girmese ispanya zor gol atardı bu sistemle, o ronaldonun 40 metrelerden abuk sabuk şutları olmasa portekiz ilk yarı gol bulabilirdi, almanya ispanyaya yarı finalde acımaz eğer ispanya ilk yarıdaki şablonla oynarsa