28 Ağustos 2010

5'te 2 ve Ülke Puanı Senaryoları

Eylül ayına girmeden 3 fire verdik Avrupa semalarında. Trabzonspor'u bir kenera koymak gerekirse 4 takım ile Aralık ayına kadar ilerlememiz gerekirdi, Fenerbahçe ve Galatasaray için ortada kura dezavantajı olduğunu söylemek kolay değil. Kulüp bazında zaten bu sene alınan 2 küsür puan hem Galatasaray hem de Fernabahçe'ye tam 5 sene boyunca tam anlamıyla kabus yaşatacak her kura öncesi, Trömsö faciasının 1 puanından  yeni kurtulmuş bir Galatasaray'ın benzerini sepete eklemiş olması işin trajikomik yanı.

Belki de en önemlisi ülke puanı açısından çekişme yaşadığımız ülkelerle marjlar bu kadar dar iken sadece 2 takım ile mücadele etmek olacak.

Önce tabloya bakalım, durumu bir inceleyelim:



Ülke puanının takımların topladığı toplam puanın toplam takım sayısına bölünmesi ile elde edildiği artık herkesin malumu. Listede de görüldüğü üzere Danimarka ve Romanya ile birlikte hem en az takımla devam eden hem de en fazla fire veren 3 ülkeden biriyiz. Hemen üstümüzde yer alan Portekiz, Ukrayna ve Rusya'nın 4 takımla devam ettiği görülüyor. Burada aradaki makasın daha da açılması muhtemel gibi görünüyor ama Beşiktaş'ın çeyrek finale kadar ilerlemesi ile alınacak 18 puana, Bursaspor'un gruplarda alacağı 5 puan eklenir ise ülke puanı olarak toplamda (18 + 9 +2.5 + 1 + 0 =30.5) 30.5 demek ortalamada 6 puan ile sezonu kapamak anlamına geliyor. Bu da en azından geride kalan son 4 sezon ortalamasında puan almak anlamına geliyor. Çok da kötü değil ama Bursaspor ve Beşiktaş'a ciddi iş düştüğü kesin.

Portekiz Şampiyonlar Ligi'ndeki 2 ekibi Benfica ve Braga ile puan arayacak. Her iki takımın da düştüğü gruplara bakılırsa daha ölümcül gruplarda olma ihtimalleri var iken buluncukları konum hiç de fena değil. İki takımın da 12 civarında puan toplamaları oldukça muhtemel ki Braga şimdiden 7 puanı cebe koydu bile. Avrupa Ligi'ne bakıldığında Porto ve Sporting Lisbon'un da 10 puan barajını geçecekleri neredeyse garanti gibi. Bir tek Maritimo'nun ne yapacağı soru işareti. Önümüzdeki sene silinecek puanları da 8 civarında. Bu durumda ülke puanı olarak minimum 8-9 puan civarını tabloya yazıp en azından 37 puan civarına çıkacaklarıı rahatlıkla söyleyebiliriz, ama puanlarını arttırmaları 8'in üstüne ne koyacaklarına bağlı.

Rusya'nın da yine toplamda 5 takımla temsil edildiğini görüyoruz. Rubin ve Spartak ile CL'de, CSKA ve Zenit ile EL'de olacaklar. Önümüzdeki sezon silinecek 6.6 puanı telafi için toplamda 40 puan civarı toplamak zorundalar. Elenen takımlardan gelen 3 puan var, CL gruplarına bakıldığında şu an 4'er puana sahip olan 2 takımın da 8 puan barajına ulaşacaklarını düşünüyorum, bu da 19 puan yapar. Diğer tarafta ise 40'a ulaşmak için 21 puan gerekiyor. Elde 4.5 puan ar geriye 16.5 kalıyor bunun anlamı da toplamda 8 galibiyet: Gruptaki 12 maç bu puanı toplamak için yeterli olamayacaktır, o nedenle en az 1 takımın gruplar sonrasına gitmesi şart ki bunu yapabilecek kapasiteleri var. Dönem sonunda biraz düşüşle 35.5 civarına gerileyebilirler bu da Ukrayna'ya geçilmek anlamına gelebilir.

Ukrayna tarafına geçince en dikkati çeken husus en fazla puanı (5) Karpaty'nin toplamış olması. Şampiyonlar Ligi'nden 1, Avrupa Ligi'nde ise 3 takım ile temsil edilecekler. Shaktar ve Dinamo ile 10 civarında puan, Metalist ile toplamda 7 civarı puan alıp düştüğü zorlu grupta hiç şansı olmaması vesilesi ile Karpaty'nin eldeki 5 puana eklenecek en fazla 3 puan ile toplamdaki 36 puan ortalamada 6 civarı puan getirecektir ki bu hiç de zor bir süreç değil. 2006/2007'den silinecek puanın da aynı düzeyde olduğu hesaba katılırsa sezonu 36 puan civarında tamamlayacaklar gibi görüyor.

Hemen altımızda yer alan Hollanda'nın ise nefesini ensemizde hissediyoruz. CL'de Twente ve Ajax ile temsil edilecek Portakallar'da Twente'nin Inter, Bremen ve Tottenham'lı grupta şansı pek de fazla değil. Ajax ise tecrübesi ile daha iyi işler yapabilir ama Paok maçlar iyi test sınıfında değildi. Bu iki takımnın şu an 10.5 olan punları toplamda 20 seviyesine gelecektir. PSV, Alkmaar ve Utrecht ile EL'de eldeki 9.5 puan minimum 16 puan daha eklenip 25.5 düzeyine ulaşaklardır. Sezon ortalaması bu durumda 7 küsür'e ulaşacak, silinecek olan puanın da 8 civarında olduğu düşünüldüğünde bu senki seviyeyi koruyup 32-33 puan arasında yer alacaklardır.

Ülke değerlendirmelerinden görüldüğü üzere bulundukları konumları koruyacakları öngörüsünü ediniyoruz. Burada Hollanda'ya geçilmemek çok önemli, dolayısı ile 2 temsilcimizi alacakları puanlar altın değerinde. Şu an aradaki fark 0.9 ve eğer 6 ortalamayı tutturamassak kapanması çok olası.

Durum ortada,bıçak sırtındayız. Avrupa'daki hoyratlığın bedelini ağır ödeyebiliriz.

Hiç yorum yok: