29 Temmuz 2009

Acemiler Mangası ve Kaçınılmaz Son

Hazırlık kampında ilk işaretler alınmıştı aslında. Orada alınan farklı mağlubiyetler fırtınanın habercisiymiş ama havayı koklayabilme becerisini göstermek lazımmış önce. Sonuç da oldukça manidar, Bülent Uygun'un geçen sene sarf ettiği "5 yeriz 6 yemeyiz, 7 yeriz ama 8 yemeyiz" açıklamasını düşününce.

Maçın teknik taktik tarafına gelince yukarıda yazdığımız teknik adamından futbolcusuna kadar tam bir acemilikler silsilesi vardı sahada. Geçen sezon oynadığı maçların neredeyse tamamında oyunu kendi sahasında kapanarak kabullenen, iyi alan daraltan ve yüksek mücadele gücü ile 90 dakika oyuna asılan Sivasspor gördük sahada. Göze hoş gelen bir futbol yapıları yoktu elbette ama en azından beğensek de beğenmesek de ne oynayacaklarını tahmin edebiliyorduk. Hatta bu düzenin dışına çıktıkları, atak ve geniş alanda oynamaya çalıştıkları Kadıköy'deki fenerbahçe maçında 4 golü görüvermişlerdi ağlarında.

Dün akşam özellikle ilk yarıda oynamaya çalıştıkları oyunu hangi şablona oturtacağıma bir türlü karar veremedim, çünkü o bilindik savunma yapısından çok uzak olmalarının yanı sıra neredese yarı sahayı geçemeyecek bir takım hüviyetindeydiler. Defansta Bilica'nın yerine Yasin'i koymak "bir kaç vites düşürmek" manasına geliyor, belirtmek lazım. Aralarında dağlar kadar fark var, üstelik yanındaki diğer göbek oyuncusu Sedat'ın da benzer yapıda ağır bir oyuncu olduğu gerçeği bir tarafta dururken aynı tarz 2 adam ile oynamak...Dün takımın kilidini açan ataklar sağ ve sol kanatlarda oluşan boşluklar sonucunda geldi. Özellikle Hayrettin'in tek başında kalışı ve önündeki isimden yardım alamayışı o bölgeyi koridora çevirdi.

Orta sahaya İbrahim-Mbemba-Onur-Musa gibi isimleri koyuyorsanız, sizden beklenen en azından yüksek bir mücadele gücü ortaya koymanız ve rakibin orta sahayı geçmekte zorlanan bir görüntü sergilemesi olmalı. Ne yazık ki çok eksik kaldılar o beklenen tabloyu sergilemekte. Tabiki orta saha oyuncularından sadece mücadele değil, aynı zamanda takımı ileri taşıyacak pas organizasyonları da beklenir ,oysa bu dörtlü Mbemba dışında topu olumlu kullanma açısından neredeyse hiç katkıda bulunamadılar. Ard arda 4-5 pas pas yapılabildiğini hatırlamak bile çok güç. Dolayısı ile orta sahayı geçen her top neredeyse kalenize atak olarak geri döndü.

Bu organizasyonsuzluk, kaleciden başlamak üzere yapılan bazı kişisel hataların yanına Bülent Uygun'un daha ne oynayacağına karar verememiş bir takım sürmesi neticesinde dün akşamdan farklı şeyler ummak neredeyse imkansız bir hal alıyor zaten. Oysa çekebilecekleri en iyi kurayı çekmişlerdi. Bu sene kötü başladık, elde kaldı 4. Puan lazım bize, umarım yakın bir zamanda bu rakam daha da aşağılara inmez!

Hiç yorum yok: