29 Ocak 2011

Galatasaray'ın Son Transfer Hamlesi ?

















 Galatasaray'da futbolu yönetenler dışında tüm Sarı-Kırmızlıların ortak kanısıydı orta sahadaki kanayan yara. Ne yapılıp edilmeli bu bölgeye transfer yapılmalıydı! Ne yazık ki es geçildi, saçma sapan işler yapıldı. Örneğin Lincoln gönderildikten sonra Elano trasferi yapıldı ki o orta sahada Ayhan-Barış-Mehmet Topal-Barış dörtlüsü vardı. Daha Elano'yu ilk izlediğim andan itibaren bu kadro yapısı ile uyuşmayacağını anlamıştım ki buradaki Elano başlıklı yazılarda da durur detayı. Her neyse sırt bu nedenle isterse dünya yıldızını getirsin yaptıüı transferlerin verimsizliği nedeniyle Haldun Üstünel ikna gücünün fazlalığından öteye futbol takımının başarılı olması adına yaptığı yanlış hamleler ile hatırlanacaktır benim tarafımdan. Şu an çıkıp da isimsiz ama daha faydalı olmaya aday transferleri eleştirmesi ise gülünecek bir durumdan daha öte değil.

Evet orta saha dedik, Rijkaard-Haldun Üstünel-Adnan Sezgin el ele verip içinden çıkılmaz bir hale getirmeyi başardılar o bölgeyi. Şimdi Hagi çok çok başarılı olmasa da daha iyi hamlelerle o bölgeyi belirli seviyeye çekmeye çalışıyor ki bakış açısı kesinlikle doğru. Culio, Yekta transferleri bu açıdan doğru hamleler. Orta sahada oynayan her oyuncunun oyunun 2 yönünü oynama gerekliliğinden yola çıkarak değerlendirince mevcut ortalamayı yukarıya doğru taşıdığını belirtmek gayet doğru olacak.

Sivas maçını da bu gözle izleyince belirli gelişmeler olduğunu rahatça söyleyebiliyoruz. Topu ayağında tutma anlamında daha başarılı bir takım olma yolunda ilerleme var bunun da en büyük nedeni  Yekta ve Colio'dur ama göze çarpan büyük bir eksiklik var: Bu sahipliği hücum zenginliğine yansıtma becerisi düşük,  nedeni de elbette oyuncuların karakteri. Barış-Ayhan hücuma daha sınırlı destek verirken diğer isimlerin desteği çok önemli hale geliyor. Dolayısı ile Culio çok kilit isim haline geliyor, şu an oyun içindeki duruşu, mücadelesini alkışlasam da hücumdaki efektiflik açısından istediğim, beklediğim seviyede değil Arjantinli.

İşte bu nedenle orta sahada yine oyunun 2 yönünü oynama anlamında becerili ya da  en azından top rakipte iken topun gerisine geçebilen ve hücum anlamında takıma yaratıcılık katabilecek bir isme ihtiyaç var. Şu an gündemki isim ise Michael Bradley. Vızır vızır gezen, orta sahada dinamizm timsali bir isim ama çizdiğimiz profil ile ne kadar uyumlu sorusuna tam cevap vermiyor. İyi bir oyuncu olablir ama mesele sizin ihtiyaçlarınız ile ne kadar örtüştüğü. Sanki Formica mevcut özelliğiyle daha fazla katkı yapacak gibi geliyor bana, o nedenle Bradley isminin çok da doğru olmadığını düşünüyorum. Burada daha farklı bir oyuncu profili çizer ve cuk diye oturursa işler değişir ama mevcut gözlemlerim şimdilik bu söyletiyor bana.

Hiç yorum yok: