23 Kasım 2009

Evert Van Derks Galatasaray Futbol Akademisi'nde



Uzun zamandır üzerinde durduğumuz bir mevzuydu Galatasaray Altyapısı'nın son yıllardaki verimsizliği. Sürekli hakkında övgü dolu cümleler kurulan bir yapının şu an A takımda ilk 11'de oynayabilen 2 oyuncu çıkarmış olması oldukaç düşündürücüydü. Dolayısı ile mevcut düzenin daha profesyonel bir biçimde ele alınması gerektiği ortak kanıydı.

Ali Yavaş'ın ardından nasıl bir yola gireceğini merak etmiştim Altyapı'nın. Derken Futbol Akademisi adı verildi ve Fatih İbradı Genel Koordinatör olarak görevlendirildi. Çok fazla ümitli değildim, öyle de oldu. Değişen sadece isim oldu, fazla bir aksiyon göremedik.

Rijkaard-Neskeens 2'lisinin gelişi ile Futbol Akademisi'nin yapılanması yönünde de bir beklenti oluşturmuştu. Yaklaşık 1 ay önce Neskeens'in oğlunun da Akademi'ye transfer olması üzerine yakın bir zamanda önemli bir değişimin yaşanabileceğini belirtmiştik. Beklenen hamle bugün geldi, Evert Van Derks Futbol Akademisi Koordinatörlüğü'ne getirldi.

Evert Jan Derks

Doğum tarihi: 02.03.1950

2006/07 PFC Litex Lovech Futbol Akademisi Direktörü
2004/06 PFC Levski Sofya Futbol Akademisi Direktörü
2004 Hollanda Futbol Federasyonu (KNVB) Akademisi Uluslarası Eğitmeni
2000/03 Glasgow Rangers Futbol Akademisi Direktörü
1995/99 Go Ahead Eagles Futbol Akademisi Direktörü
1989/95 Hollanda Futbol Federasyonu Antrenörü

Beden Eğitimi Akademisi mezunu olan Evert Jan Derks, UEFA Pro-lisans sahibidir. Derks, 1989 yılına dek Hollanda Futbol Federasyonu'nda Teknik Dersler Eğitmeni ve U14, U 16, U 18, U21 Gençlik Planlaması Bölgesel Antrenörü olarak çalıştı ve Be Quick Zupthen’de teknik direktörlük yaptı.

Gençlik Planlaması Bölgesel Antrenörlüğü sırasında Marc Overmars ve Philip Cocu, Hollanda Futbol Federasyonu Yaş Grupları Milli Takımları Antrenörlüğü sırasında Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Jaap Stam gibi oyuncularla çalıştı.

Hollanda Federasyonu'nun A ve B antrenörlük lisans kursu eğitmenliği sırasında Johan Neeskens, John Van't Schip, Rob Witschge ve Danny Blind gibi önemli futbol adamlarının yetişmesine katkıda bulunan Evert Jan Derks halen, UEFA, İskoçya Futbol Federasyonu, ABD Futbol Federasyonu ve Bulgaristan Futbol Federasyonu'nun davetlisi olarak seminerler ve antrenörlük dersleri vermektedir.

Galatasaray'ın bu hamlesi gelecek adına umut verici, meyvelerini görmek için beklemek lazım. Muhtemelen yeni antrenörler de gelecektir kısa bir süre içerisinde. En büyük sorunlarımızdan biri de özellikle antrenrölerimizin kendilerini yetiştirme anlamında yerlerdinde saymalarıydı. Bu açından farklı bir bakış çok şey kazandıracaktır genç yeteneklere. 19-20 yaşına gelmiş gençlere futbolun temelini baştan öğretmenin zorluğundan dem vurulur ya hep işte o fundemental eksikliğini gidermek için çok önemli bir adım.

Hiç yorum yok: