01 Aralık 2010

Kürkçü Dükkanı'na Dönüş // Elano Santos'da














Beklenen sondu, sürpriz olmadı sadece 1 ay erken gerçekleşti denebilir bu transfer için. Kim karlı çıktı bu transferden sorusunun şüphesiz en kesin yanıtı Elano'dur. Galatasaray'ın yabancı oyuncular için giderek kaosdan başka bir şey ifade etmeyen garip ortamına uyum sağlayamayan yabancılardan sadece biriydi Brezilyalı. Dışarıdan gelenin takıma uyumunu arttırmak için hem yapısal anlamda bir görevlendirme hem de takım içerisinde bir çaba olmayınca iş tamamen oyuncunun karakterine kalıyor. Harry Kewell gibi kendini sevdiren, sıcak kanlı bir adam otomatik olarak kabullenilirken, Elano gibi çekingen yapılı, daha arka planda durmayı tercih eden bir isim ise karşı taraftan bir hamle gelmediği sürece dışarıda kalmayı tercih ediyor işte. Bugün gelinen durum elbette saha içerisindeki uyumsuzluk kadar saha dışında yaşanılan bu olayların da yansımasıdır.

En karlı taraf için Elano dedik, yanına Galatasaray taraftarını da eklemek gerek. Bu taraftar kitlesini de ikiye ayırmak lazım. İlki Elano'nun takıma katkı yapamayacağını düşünenler ki (kaliteden bağımsız olarak Galatasaray'ın ihtiyaçları ile örtüşmeyen oyun yapısı itibariyle) ben de gelişinin 2. ayından itibaren aynı düşüncedeyim ve eski yazılarım durur sebepleri. Diğer tarafı  ise Elano'nun bu takıma katkı yapacağını düşünüp takımın genel kalitesizlik düzlemi içerisinde eriyip, kaybolması karşısında kahrolan kesim oluşturuyor. Neresinden bakarsanız bakın 2 taraftar profili de sonuç itibari ile memnundur bu ayrılığın ardından.

Bu transferden karlı gibi gösterilmeye çalışılan 3. bir taraf varki asıl zararlı çıkanın o olduğunun üstünde durmak gerekir. Geçen 2 senede takıma yapılamayan katkıyı bir tarafa bırakıp işin Galatasaray boyutuna bakmaklazım bir de. Resmi sitede yapılan hesaba göz atınca bu işten en karlı çıkan tarafın Galatasaray olduğu intibasına kapılmak pekala mümkün.

2.9 milyon Euro'luk bonservisi bir kenara bırakırsak bu sezon boyunca alınacak, önümüzdeki 2 sezon ödenecek miktar artı menajer alacağı ile yaklaşık 9.2 milyon Euro toplam tahakkuk edilen miktarın ödenmeyeceği ve toplam ödemelerde azalma olacağı yazılıyor.

Yukarıda bonservis 2.9 milyon euro + bu sene yarım sezonluk 1.2 milyon Euro = 4.1 milyon eurodur bu transferin ederi gerisi ise hikayedir. Elano için de 7.5 milyon Euro ödenmişse Manchester City'ye sonuç olarak 3.4 milyon içeridesinizdir bu transfer hareketinin ardından. Bu sezonun 2. yarısında ve gelecek sezon da ödenecek paranın hiç bir anlamı yok çünkü elbet Elano'nun ardından onun yapamadıklarını yapması için bir adamı alınacaktır devre arasında. Bu adam Elano varken alınmayacağı için Brezilyalı'nın gidişi beklenmiştir. 4.1 milyon Euro'ya Elano'nun yerine alınan adamın yıllık alacaklarının farkını da gelecek 2 yıldan çıkarırsak belki bu miktar 6 milyon Euro'lara tırmanır onun dışında verilen bilgilerin anlamı yok. Yok eğer biz 2 yıl herhangi bir atmayacağız diyorlarsa o zaman tamam der, altına imzayı atarım resmi sitenin hesabının.

Elano'nun satışı normaldır, transferler yapılır oyuncular gelir gider ama kulübün yabancı oyuncular için huzurlu bir ortam olmaktan uzaklaşması ve bu transferi makul göstermek adına resmi sitede komik şekilde ikna hesapları yapılması gerçekten düşündürücü.

Hiç yorum yok: