08 Nisan 2010

Şampiyonlar Ligi Yarı Final Yolu


Yarı final maçlarının resmi Messi'nin 4. golü sonrası ve Robben'in bu sevincidir. Arka tarafta buğulu duran ve elleri başının arkasında duran hüzünlü Manu taraftarı silueti de resmi bütünlüyor. 4 maç sonunda geriye kalan 4 takım ve yarı final takvimi var şimdi elimizde. Maçların 2'sinin sonucu hakkında yorum yapmak kolay değildi belki ama önemli eksikleri göz önüne alındığında Arsenal ve takım limitleri arasındaki fark kantara konunca CSKA yarı final yolundaki en şanssız takımlardı. Neu Camp'da Messi'nin ipleri el alışı hem Arsenal'i sarstı ki o ilk golü atıp uyuyan devi uyandırdıkları için feci halde pişman oldular. Bugün tüm dünya bu ufak boylu ama futboluyla büyüyen dev adamı konuşuyor. D-Smart'ın bu görsel şöleni parayla satma çabaları karşısında Cem Uzan'lı günleri özlemler anarken internet üzerinden ağır aksak ilerleyen bir kanalda maç izlemek de böylesine bir maç için fazlasıyla acı çektiriciydi...

Rusya'da Mourinho zaten karşı tarafa kaptırmayı hiç aklından geçirmediği yarı final biletini cebine koyup grup maçlarında karşısında pek de varlık gösteremediği Barça'nın karşısına final yolunda dikiliverdi. Chealsea yıllarında başarmadığını İtalya'da başarabilecek mi yakın bir zaman da göreceğiz.

Manu-Bayern maçı ise ilk maçtaki kritik skorun ardından başlaması büyük sabırsızlıkla beklenenler listesinin tepesindeydi. Koltuk değeneklerini atan Rooney ile sahaya çıkan Ferguson ilk 40 dakikadaki muhteşem futbol şovuyla bir anda turu cebine koymuş kadar rahatlamıştı. Bek-açık uyumunun zirve yaptığı mükemmler kanat akınları, Rooney'nin gezgin futbolu ile dağıttığı savunma kurgusu ve 3-0'lık skor ile soyunma odasına gidilse bugün geçen seneki finalin senaryoları yazılıyor olacaktı ama futbol fiziksel mücadele kadar piskolojik unsuları da barındırıyor içerisinde. Olic'in o bilindik güç ve inaçılığı ile dar açıdan bir çoklarının karavana atacağı şutla takımını içeriye moralli gönderişi turu getiren adımdır Robben'in füzesinden daha çok. Rafael'in iyi oyununa gölge düşüren acemi sarı kartlar dolayısı ile kırmızı kart sonrası 2. yarının neredeyse tamamında takımını yalnız bırakışı ve Rooney'in mecburen dışarı alınışı ile oyunun Kırmızılaırn yarı sahasına yıkılışı. Maçın zaten bu şekilde gitmeyeceği belliydi, Bayern topa daha fazla hükmetmeye başladı ve bu sahiplenme yavaş yaval Manu'nun gardını düşürmeye başladı, golün gelme ihtimali gerçekten yüksekti ve beklenen sayı Ribbery'nin korner köşesindeki topu ceza sahası önüne bu kadar göstere göstere ama bir o kadar da seri gönderişi ardından herkesin bakışları arasında Robben'in topu çıkarılamayacak yere gönderişi seriyi bir bakıma sonalndıryordu. Bu aşamadan sonra ne Giggs ne de Berbatov hamlesinden sonuç beklemek nafile bir çabandan öteye gitmeyecekti. Olic ile başlayan ve Rafael'in rakibine tamamen teslim ettiği psikolij baskınlık sonucu beliryene faktördü.

Fransa tarafında ise 3-1'in avantajına rağmen tetikte olan Lyon, Bordeaux ile iç çekişme halindeydi. Açıkası benim favorim Blanc'dı bu eşleşmede ama ilk maçtaki 3. gol pahalıya patladı onlara. Yine de dün akşam 2. golü bulmak için her şeyi denediklerini söylemek mümkün. Lisandro'nun yokluğunda hücum da Gomis'in yaapcaklarına umut bağlamış Lyon'un etksizliği altında rakip kaleyi abluka altına aldıalr bazı periyotlarda ama direkler ve Lloris'i aşmak kolay olmadı. Özellikle son dakikada Vendel'in kafasının ağlarla buluşmamasını kalecinin ani refleksinden başkası değildi.

Yarı finaller öncesi değerlendirmeyi yaparız ama bu seviyeden görülenler üzerinden kısa bir tahmin yapalım. Van Gaal böylesine kötü başladığı bir sezonda final oynamaya bu kadar yakınken bu şansı biraz zor teper gibi geliyor bana. Bir Real performansı daha lazım Fransızlar'a ama çekirge bu kez sıçrar mı, biraz zor. Frubol ilginç oyun işte.. En istikrarlı yıllarında bile yarı final'in yanılmıyorsam en fazla 1 kere görmüş Lyon son yılardaki istikrarsız tablo altında finale doğru ilerliyor, 9 yıldır çeyrek final görmemiş (en fazla 1 kez görmüştür belki) Bayern ise yeni hocası ile ilk yılında yarı finalde... Türk futbolu oturup düşünsün ne halde olduğunu... Bu eşleşmeye iki takım açısından da şans olarak bakmak lazım. Fina yolunda bu seviyede çok daha güçlü takımlar çıkabilrdi kaşılarına en azından son 4-5 yıla bakıldığında 1 İngilize olabilirdi orada, kıymetini bilsinler... Final'e kim çıkar peki? Ortada gibi ama Bayern daha yakın.

Diğer tarafta herkes gibi ben de Barça futbolu ve Messi'yi daha fazla seyretmek istiyorum.

Hiç yorum yok: