23 Ocak 2010

Joe Alves Da Silva & Galatasaray

Devre arası operasyonunun 2. ismi yine bir mavi'li, Mersyside'lı oldu. Baros'un sakatlığı Nonda'nın dengesiz performansı sonrası ileri uca takviye yapılacağı aşikardı ama Süper Lig şampiyonluğu'nu daha önde görmenin etkileri ile yapılmış bir transfer olduğunu vurgulamak lazım. Şu aşamada Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılıp peşin parayı cebe koyacak olmanın çok daha avantajlı olduğu noktası hesaba katılınca çok da yanlış bir öngörü değil yönetimin ortaya koyduğu ki daha iyi seçeneklere sahip olunmaması yani hem Avrupa Ligi'nde oynayabilecek hem de takıma katkı sağlayabilecek isimlerin olmamasıdır Jo'yu en cazip tercih haline getiren.

Wagner Love ile CSKA hücum hattını verimli bir çark haline getiren isimdi Brezilyalı. Açıkçası Wagner'i daha önde görüyor olmanın etkisi ile 2. planda görsemde kendisini yetenek olarak her zaman beğendiğim bir isimdi. Özellikle Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi mücadelesinde Rusya'daki karşılaşmada oldukça etkili bir performans ortaya koymuştu. Corinthias sonrası Rusya'daki parlak tablo onu İngiltere'ye 22 milyon'lu bonservis ile taşımaya yetmişti. Piyasaya bakınca yüksek ama Manchester City'nin futbol manager oynayan sahipleri için pek de öenmli olmayan bir miktar olduğunu söylemek gerek. Sezona iyi bir giriş yapsa da Mark Hughes ile yıldızları barışmadı ve geçen sezon ortasında soluğu David Moyes'un yanında aldı. Burada da Rusya ve Brezilya'da göstermiş olduğu performansının yanından bile geçtiğini söylemek zor. Geçen 2 yılın ardından İngiltere tecrübesinin beklenenin çok altında, hayal kırıklıkları ile dolu
olduğunu söylemek mümkün.

Peki Galatasaray defterinde neler bekliyor bizi? Son 2 yılda kariyerinin belli dönemlerinde oldukça başarılı olmuş, fakat bir üst noktada kendilerinden beklenen performansı gösterememiş oyunculara yönelen Galatasaray'da yine aynı çizgide ama diğerlerinden çok daha genç ve önünde uzun bir yol olan Jo'nun ortaya koyacağı performansın ne olacağını daha çok oyuncunun motivasyonu belirleyecek. Bu aşamada biraz kendini ispatlama zorunluluğuna sahip olma dürtüsü ile iyi işler yapabileceğini söylemek çok da yanlış bir öngörü olmaz. Bu satırlarda Baros'un dengesiz ve top ile zaman zaman kontrolsüz yapısından bahsetmiştik. Jo'nun tam tersi, boyuna rağmen hızlı siplinter yapısı ile birlikte top ile beraber ortaya koydoğu iyi kombinasyon ve son vuruş beceresi Galatasaray'ın bence Baros'dan daha efektif bir forvet oyuncusu kazanmasını sağlayabilir. Süper Lig'in sert yapısının yanında müdafaa yapmadaki kısırlık ve sakarlıkları bir araya koyunca oyun zekası ve son vuruşları ortalamanın üstünde olan bir oyuncunun yarım sezonda bile yapabileceği çok şey olabilir.

Haldun Üstünel'in geri dönmeyişi yeni bir transfer çabaları yorumunu da beraberinde gitiriyor. Linderoth sonrası 1 oyuncuyla daha kontaratın feshedilmesi gerektiği için çok çabuk somut adımlar atılmasını beklemenin de pek anlamı yok. Peki kim olabilir ya da şu aşamada neler yapılabilir? Ne yapılacağından çok ne yapılmayacağı ya da yapılmaması gerektiğini çok net söyleyebilirim: "Nonda'nın takımda kalması gerektiği". Neden mi? Jo, Avrupa Ligi'nde oynayabilse düşünülebilecek bu alternatifin, Jo'nun kısıtı orta dururken değerlendirilmeye alınması şimdiden Avrupa Ligi'ne elveda demenin en kestirme yolu olur. Burada "yeni transferin de forvet olması" gibi bir fikir ortaya atılabilir ama Galatasaray'ın kesinlikle orta sahaya ounu 2 yönlü oynayabilen bir oyuncuya ihtiyaç duyduğu gerçeğinden hareketle, yeni transferin bu bölgeye yapılması zorunluluğunun altını çizmek istiyorum. Rijkaard'ın da orta sahadaki bu eksiklik dururken bir kanat ya da hücum oyuncusu peşinde koşacağını düşünmüyor ne azından buna ihtimal vermiyorum. Orta sahaya yapılacak sağlam bir takviye takımın oyun kalitesine sınıf bile atlatabilir. Bu nedenle Baros'un sözleşmesinin askıya alınmasının düşünülmesi daha cazip bir alternatif olarak duruyor.

Jo-Neill sonrası Haldun Üstünel'in orta sahaya yapacağı takviye şampiyonluk yolunun anahtarına sıkı sıkıya yapışmanın resmidir. Genel tabloyu görmek için 1 hafta daha beklemek gerekecek, sonrasında bir değerlendirme yazısı ile belirtiriz görüşlerimizi.

Hiç yorum yok: