14 Şubat 2010

Vicente Calderon Notları...

Kuralar ilk çekildiği zaman ilk yorumlar Atletico-Galatasaray eşleşmesinin durum değerlendirmesini 2 ay sonraya bırakmanın en doğrusu olacağı yönündeydi. Bugün gelinen nokta bu görüşü haklı çıkarır cinsten. 2 ay önceki Atletico ile bu akşam Barcelona önünde izlediğimiz arasında büyük fark var.En çarpıcı olan da gitgide artan özgüven ki en önemli ve tehlikeli olan da bu zaten. Özellikle Kral Kupası'nda final yolunda alınan galibiyetlere eklenen çok istikrarlı olmasa da ligdeki 3 puanlar takım motivasyonu ve mücadele gücüne sınıf atlatmış adeta.

Bu akşam Barcelona'nın eksik kadrosu elbette maçın sonucunu etkildi ama hafta sonu oynanacak Avrupa Ligi mücadelesi öncesi Galatasaray adına önemli ipuçları veriyor bu maç.

1) Bloklar arasındaki mesafenin kesinlikle minimumda tutulması şart. Özellikle ilk yarıda Barcelona orta sahasına bariz üstünlik kurup buradaki boşlukları çok iyi değerlendirerek hücuma hızlı çıktılar. Galatasaray'ın da takım halinde topun gerisine geçip ileri uç ile savunma rasındaki aranın açılmasını önlemesi şart.

2) Yukarıdaki mesafeye ek olarak defansın çok dikkatli ve aralara atılacak toplara karşı dikkatli olması gerek. Kayseri maçında Cangele'nin ince ofsayt pozsisyonu ek olarak Sami Yen'deki 2. Antalya golü bu akşam Forlan ve Aguero ile bulunan pozisyonların kopyası gibiydi.

3) Atletico'nun belki de Galatasaray'ı en zorlayacak özelliklerinden biri de zaman zaman 3. bölgede ciddi bir kalabalıkla baskıyı arttırması. Önde basan takımlar karşısında gol ile sonuçlanma riski fazla olan top kayıları yapan bir takım için fazlası ile tehditkar bir durum bu.

4) Reyes'in son 2 sezonun aksine yükselen ivmesi ve takımı yönlediren oyuncu kıvamına gelmesi pek de iç açıcı bir durum değil.

5) Takım halinde topun gerisine geçerek zaman zaman savunmayı sertleştiren Atletico, ileri uçta santrofor özelliği olan bir oyuncu barındırmayan ve 3. bölgede topu tutmakta zorlanan Galatasaray'ı çok zorlayacağını söylemek için kahin olmaya gerek yok.

Şu an için tablo pek parlak değil açıkçası. Bunları yazdıran ya da düşündüren taraflardan biri değil elbette. Olayı 2 boyutlu değerlendirmek, her iki takımın artıları ve eksileri ile beraber düşünmek lazım ihtimalleri. Dolayısı ile Atletico'nun bu akşam öne çıkan artılarının Galatasaray'ın hep eleştirisel yaklaştığımız kurgusu içinde endişeler yarattığının altını çizmek istiyorum. Yani Atletico'nun yapabilecekleri önemli ama daha önemlisi Galatasaray'ın neleri yapabileceği ya da yapamayacağı. Yani limit yine Galatasaray'ın ta kendisi.

Hiç yorum yok: