17 Şubat 2010

Milli Takım Hiddink'in Ellerinde

Uzun zamandır listenin başındaki 1 numaralı adaydı Hollandalı. Özgener hedefi gözüne iyice kestirmiş ve kesenin ağzını da bir hayli açmış olmalı ki bugün Milli Takım'ın başındaki yeni ismin Guus Hiddink olduğunu öğrendik.

Son yıllarda spornsorluk gelirleri tavan yapan federasyon bu kozu sonuna kadar kullanmışa benziyor. Rusya'da çok yüksek meblağlardar bahsedilirken bir o kadar bayılmış olmak gerekir. Verilen para bir tarafa böylesine bir ismin peşinden koşup onu Türkiye'nin başına getirebilecek kadar vizyonumuzun gelişmiş olması da oldukça dikkat çekici.

Terim'in yeniden yapılanma mesajları ile geldiği ama bence tam bir fiyaskoya dönüşen, alt yaş gruplarının gernç teknik adamlar için birer staj basamağı olarak görüldüğü ve yapılanma adına ne yazık ki bir arpa boyu yol alınamadığı dönem sonrası tercih edilecek teknik adamın kesinlikle devrimci, Türk Futbolu'nun şu anda girmiş olduğu darboğazdan çıkışını sağlayacak bir isimi olması şarttı. Bir nevi Derwall'ini bulmalıydı futbolumuz. Çünkü ortada herhangi bir sistem ve temel olmadan geçici başarılar dışında bir şey elde etmemiz mümkün değil. Bu açıdan bakınca tercihler arasında ilk sıraya konulması gereken kriter bu olmalıydı.

Hiddink'e gelince başarı elde etmek için seçilecek en önemli isimlerin başında geliyor. En dikkat çekici özelliği gittiği her yerde eldeki malzeminin ruhuna ve yapısına uygun oyun modelini belirleyip çok kısa zamanda oturtabilmesi. 2. PSV dönemi, Güney Kore, Avustralya, Rusya dönemleri hep bu özelliğinin yansıması. Türkiye'ye de en uygun modeli getireceğine dair herhangi bir endişe taşımıyorum, zira top 5'e koyabileceğim isimdir Hiddink. Burada bakılması gereken diğer husus kalıcı bir sistem, model oluşturup oluşturamayacağımız olacak. Örneğin Hiddink sonrası 2 yıl içerisinde yine geçmişe dönecek isek bazı şeyleri eksik yaptığımızın resmidir bu.

Bu nedenledir ki Hiddink'ten elbette kısa vadede de başarı bekliyorum ve elde edeceği konusunda inancım yüksek ama çok daha önemlisi Türk Futbolu'nu geleceğe saha sağlam adımlar atabilmesi için gereken atılımı yapmasını bekliyorum. Geçmişine baktığımda Hollandalı'da bu misyonunu çok ön planda göremesek de umarım burada hem bizim hem de kendisi için çok şeyin değişebildiğini görebiliriz.

Hiç yorum yok: