02 Şubat 2010

Galatasaray'ın Merkezi

Denizli ve Gaziantep maçlarının ardından Galatasaray'da çok ciddi bir değişim olmadığı görülüyor. Takımda hala bir şeyler eksik, peki ama ne? Neden yapılan onca transfere rağmen takım oyunu bu kadar yerinde sayıyor?

Cevabı aslında çok basit. Futbolda oyunun kalbi orta sahada atar. Takımın hayati noktasıdır burası, adeta geleceğine yön verir. Bugün rakibiniz hakkında bilgi sahibi olmak isteseniz ve size kadrolarından sadece 4-5 kişiyi öğrenme şansı verilse hangi bölgedeki oyuncuları bilmek isterdiniz? Bir takımın kapasitesini ve yapabileceklerinin sınırını görmenin en kısa yolu orta sahadaki kurgusuna ve oyuncu yapısına bakmaktır.

2001'den beri modern bir orta shaya sahip olmayan ve aynı anda orta sahasında oyunun 2 yönünü oynayan 3 oyuncu barındıramayan Galatasaray hala aynı sorun ile debeleşiyor ama ne yazık ki olumlu bir adım atılamıyor. Mustafa Sarp-Elano-Mehmet Topal-Ayhan Akman-Barış ile merkez orta sahada Galatasaray'ın aynı anda hem orta saha sertliği hem de hücum yaratıcılığı yaratacak bileşime sahip olması neredeyse imkansız. Bu nedenle isterseniz forvet Zlatan'ı ya da Etoo hatta Drogba'yı koyun değişen belki de gol pozisyonlarının gole dönüşme oranı olacaktır ama takımın oyun içerisindeki dominasyonu, dinamikliği ve baskınlığının çok fazla değişeceğini beklemek hayal olur. Elano'dan bir Xavi dönüşümü beklemenin bence nafile. Çünkü Elano'nun durağan ve hareketsiz yapısı Galatasaray'ın eksiğini giderek tabiri caiz ise"pire gibi orta saha" tabiri ile uyuşmuyor. Uzun pasları ya da oyunun yönünü çervirmesi iyi olabilir ama sürekliliği ve dinamizmi kesinlikle yeterli değil ve bugünkü seviyesinden çok da yukarı çıkmasını beklemiyorum.

Bu nedenle Jo ve Dos Santos gibi umut vaadeden isimleri bünyesine katsa bile merkezdeki sorun çözülmedikçe aynı kısır döngü içerisinde dönecek Sarı-Kırmızılı takım. 1-2 hafta ağızlara bir parmak bal çalınacak belki ama 3. hafta yine "Neden" ile başlayan cümleler kurulacak. Ben kendi adıma bu inişli çıkışlı tabloyu görmeyi bekliyorum. Sezon içerisinde durum değerlendirmesi yapar ne demiştik ne oldu kıyaslamasına gireriz.

Hiç yorum yok: