09 Aralık 2009

Aykut Kocaman & Sportif Direktörlük



Aykut Kocaman zeki adamdır, konuşmasını bilir ve duygularını ifade etmekte fazla zorlanmaz ama dün yapılan basın toplantısında oldukça sıkıntılı ve durgun görünüyordu. Belli ki sistemde işlemeyen şeyler var can sıkıcı olan ve şu an için aşılmakta zorlanan.

Aziz Yıldırım'ın tamamiyle iyi niyeti ile yapmış olduğu bir hamledir Aykut Kocaman'ın Sportif Direktörlüğe getirilmesi tıpkı geçen sezonun başında yapılan Aragones tercihi gibi ama kararlar verilirken olayların enine boyuna değerlendirilmediği de ortada.

Olayı Fenerbahçe & Sportif Direktörlük & Akut Kocaman üçgeninde değerlendirince yaşanılan sıkıntıların en aza indirgenmesi pekala mümkündü. Eğer siz organizasyonel değişikliğe - yeniliğe gidiyorsanız mevcut yapı içerisinde, ortaya çıkan yeni durumda ,ki burada Sportif Direktörlük konumu böyle bir duruma işaret ediyor, sistemden kısa zamanda maksimum verimi almanın 2 yolu vardır:

1) Yeni bir alan ortaya koyuyorsanız ve bu şirket için de tecrübe edilmemiş bir yapıda ise arızayı en aza indirmek için başka yerlerde bu ve buna benzer görevde bulunmuş kişileri kullanarak sahip olduğunuz organizasyonun bu kişi ya da kişilerin tecrübelerinden yararlanmasını sağlarsınız.

2) Yapınızda uzun zamandır varolan bir alan ise geçmişten gelen tecrübe ise bu görevin gerekleri organizasyonun genlerine tecrübe olarak eklenmiştir. Siz bu konuma tecrübesiz kişileri getirseniz de organizasyonun bünyesindeki tecrübenin çizmiş olduğu yol ve sınırlar ile sıkıntıları minimuma indirgemiş olursunuz.

Fenerbahçe'nin uyguladığı model yukarıdaki 2 kurguya da uymuyor. Hem kurum için yepyeni bir konum hem de göreve getirilen kişi açısından içerisinin nasıl doldurulması gerektiği tam olarak bilinmeyen bir görev birleşimi var. 2 tecrübesizin buluşmasında bu sıkıntıların yaşanılmasından daha doğal bir süreç olamazdı zaten.

Burada yaşanan sıkıntılardan daha önemlisi ilerleyen dönemde nasıl hareket edileceği konusu. Henüz istenilen yapı kurulamamış ve sistem içerisinde sıkıntılar yaşanıyor olsa da gereken sabır gösterilip birşeylerin yerleşmesi beklenecek mi? Aykut Kocaman'ın hem kendisinin hem de kulübün tecrübesizliğini aşması gerekiyor işi hiç de kolay görünmüyor.

Hiç yorum yok: