22 Mayıs 2011

Amores Perros- Çoğul Hayatlar



















  Kaç yıl önce izlediğimi net olarak hatırlamıyorum ama en az 4 yılı var, futbol konusunda hafızama olan güvenim ne yazık ki sinema konusunda geçerli değil. Unutuyorum bazen filmlerin en can alıcı noktlarını, Memento'da olduğu gibi notlar alıp zaman zama üzerinden geçmem gerektiğini de düşünüyorum çoğunlukla.

Yine hafızadan tadı silinmeyen ama belirgin izlere ulaşılamakta zorluk çekilen filmlerden biriydi Amores Perros ya da Türkçesi ile Paramparça Aşklar ve Köpekler. İsmine uygun aşkın ve hayatın köpekler ile ilintilendiği bir film. Bazen durağan ama bu taraz hayatın kendisini analtan filmler daha çok cezbediyor beni.

Farklı hayatlar 3 ana hikaye ile kurgulanıyor filmde. Hayatta aldığımız kararlar, yapıp ettiklerimizin sonuçları ve başka yaşamlar üzerindeki etkisini sorgularız bazen, işte bunların kırıntılarını bu filmde buluyoruz. Octavia'nın amaçsız hayatındaki en büyük tutkusu olan yengesine duyduğu yasak aşk ve bu aşkın sonucunu getirmek içi köpeğindne medet umuşu,  Daniel'in daha mutlu bir hayata yelken açmak için geride bıraktığı eşi ve çocuklarından sonra çekici, başarılı manken Valeria ile arapsaçına dönen ilişkileri, Valeria'nın kaybetikleri ve yine Ritcie'nin bu ilişkide en kritik noktlarda insanların yaşama tutunmasında üstlendiği kilit rol, idealleri uğruna ailesini ardında bırakan Devrimci El Chiavo'nun köpeklerle iç içe geçen yaşamı ve Komünizm sevdasındaki kişinin Kapitalizmin neferlerini hayatına devam etme adına para için öldürüşü ironisi filmin içindeki ana temalar.

3 hikayenin ortak noktası da filmin içerisinde güzel bir sözle ifade ediliyor: Por que tambien somos lo que hemos perdido. Çünkü bizler aslında kaybettiğim şeyleriz.Tutkuların, ideallerin uzağında kalan yaşamların içerisinde belki de Chavio'nun umut veren adımları biraz güldürüyor yüzleri ama en büyük aşkı kızına sadece bir mesaj kadar yakın olabiliyor haaa bir de uzaktan seyredişler.


Seversiniz sevmezsiniz, durağan gelir tadında bulursunuz ama Meksikalı Yönetmen Alejandro Gonzalez Inaritu'dan gerçekten etkileyici bir film, kendisini beğeniyor ve takip ediyoruz. 

Hiç yorum yok: