16 Eylül 2010

Bursaspor'un Avrupa Yolu












Başlangıç için kötü sonuç elbet ama ilk kez katılan bir takım için hafifletici sebepler öne sürebilirsiniz. Tecrübe eksikliği, rakibin konumu vs. sadece ilk akla gelenler. Bunlar tamam ama bir de olayın Bursaspor tarafı var. Sezonu şampiyon olarak bitiriyorsunuz ve özellikle Şampiyonlar Ligi'nden ciddi miktarda parayı kasanıza koyuyorsunuz. Burada sorgulanması gereken takımı ileri taşıma anlamında eldeki imkanları ne kadar iyi kullandığınız.

Açıkça belirtmek gerek yabancı transferi konusunda Ertuğrul Sağlam'ın Beşiktaş defteri hiç de parlak değil. Bursaspor da ise bunun üstüne bir set çekip Ivan Ergiç, Batalla gibi isabetli isimler ile takıma gerçekten faydalı olan isimleri kadroya katarak yaptıkları artı olarak haneye yazıldı elbet ama geçen sezondan bugüne yapılan yabancı trasnferleri benim için soru işaretiydi.

Kimler geldi diye listeye bakıalım: Wederson, Stephanov, Insua, Nunez, Steinert. Mustafa Keçeli ile kıyaslayınca Wederson hamlesi gayet mantıklı. Defanstaki rotasyon açısından da Stephanov için olumlu düşünülebilir fakat orta saha ve forvete yapılan takviyelerin takımın rotasının çizilmesi anlamındaki önemi çok aşikar. Bu bölgelere yapılan takviyelerin direkt 11'e girip takımın seviyesini daha ileriye taşıma noktasında soru işaretleri taşıdıkları aşikar. Ne Insua orta sahada takımın hücum gücünü üst seviyedeki maçlar için yeterli seviyede arttıracak düzeyde ne de Nunez ileri uçta Sercan ve Turgay'ın ötesinde çok farklı etki yaratacak kapasitede. Steinert'i zaten lig maçlarında da fazlaca görme şansını bulamadık. Hem Galatasaray hem de Sivas maçlarında oyuna sonradan dahil olması sebebiyle geniş kapsamlı değerlendirme yapmak kolay değil, sadece rotasyonun bir parçası olduğu görülüyor.

Şampiyonlar Ligi gibi üst düzey arenada iyi işler çıkarabilmek için rotasyonun parçası olmasından ziyade takım üzerinde direkt etki yapacak oyuncularıı kadroya katılmasının gerçekliği ortada iken Bursaspor'un bu çizgiye yaklaşamadığı ortada. Vaziyet bu olunca benim de umutlu olduğum bu grupta ne yazık ki beklenen etkiyi yaratması kolay olmayacak Bursaspor'un. Hala takımın hücum gücünü büyük oranda Volkan Şen çekiyor ise orada durup düşünmek lazım.

Başta da yazdık tecrübe eksikliği önemli elbette ama Valencia maçının ilk yarısında kendi sahasına hapsolmuş bir Bursaspor aslında çok şeyi özetliyor. Umarız bir yanılgı içerisindeyizdir ama durum pek de içi açıcı değil.

Hiç yorum yok: