18 Mayıs 2010

Menmet Batdal & Serdar Özkan Transferleri Üzerine...











Son yıllarda Adnan Sezgin'in değerli (!) katkıları ile fiyasko derecesinde yerli oyuncu transferlerine imza atan Sarı-Kırmızılı ekip yeni sezonun hamlelerine erken başladı ve sezonun bitişinin hemen ardından 2 hamle ile gündeme oturdu. Kokusu daha önceden çıktığı için şaşkılık yaratmayan bu transferleri saha raporunu gördükten sonra değerlendireceğiz elbet ama eldeki verilerle mevcut durumun resmini çizmek de mümkün.

Sanırım en az 3-4 yıldır her sene geleceği parlak olan gençler arasında adı sürekli geçtiğinden özellikle İstanbul'un büyüklerine transferi mevzubahis olurdu hep Mehmet Batdal'ın. Aradan yıllar geçti ve 24 yaşında Galatasaray ile yıllardır beklenen anlaşmayı imzaladı. Açıkçası çok fazla takip ettiğim bir isim değil genç oyuncu, geniş yorum yapmak için dikkatli şekilde kemiksiz 3 maç izlemem lazım ama yine de bazı değerlendirmeler yapacak kadar da bilgi dağarcığına sahibim. 1.95 boyu ilk dikkat özelliği normal olarak ve bu fizikteki oyuncularda çok da fazla görülmeyen göze hoş geşen bir tekniğe ve yumuşak bileklere sahip. Bu vasıflar forvet oyuncu olarak asist özelliğinin de ön plana çıkmasını sağlıyor. Uzakten keleyi düşünen anlayışı ile etkili şutlar çıkarabiliyor ve sol ayağını gayet iyi kullanıyor. Tüm bu özelliklerinin yanında rakip savunma içerisinde hareketsiz bir görüntü çizdiğini söylemek yanlış olmayacak. Şu ana kadar saydığım özellikleri ile İbrahimovic'e yakın bir tarz  oluşmuş olabilir  kafalarda ama burada üzerinde durulacak en önemli mevzu İsveçli oyunucunun Barça'da durağan yapısı ile Etoo sonrası beklenen verimi verememesi olmalıdır. Yani Baros'un aksine gezici fotvet yapısından daha uzak bir oyuncu olarak Mehmet'in direkt 11 oyuncusu olması kolay değil ama futbolunun üstüne koyacakları kendi geleceğini şekillendirecektir elbet.

Gündemde olmasından mıdır nedir "Mehmet'in abisi olur" düşüncesi oluşmuştu ben de ama Serdar kardeş kıvamındaymış, henüz 23 yaşında. Yaşının genç olması ilk bakışta olumlu bir ışık verse de,"bonservisi yok, ya tutarsa" anlayışı ile oyuncu almak gereksiz yere kadro şişkinliği oluşturmaktan öte bir şey değil. Beşiktaş'da yapamadıkları ortada. Tüm sezon boyunca kısır futbol beyinlerinin sahada yapamadıkları yüzünden geldiği konum ortada olan bir kulübün ilk aldığı oyuncunun benzer profilde bir isim olması yaşananlardan hiç mi hiç ders alınmadığını gösteriyor. Galatasaray kadrosu benzer oyuncular ile dolduruluyor ama adam gibi bir kurgu oluşturulmuyor. Keita-Serdar, 2 side ayak-beyin koordinasyonu konusunda önemli zaafları olan adamlar. Zaman zaman kontrolü kaybedip garip hareketler yapyıklarına sahne olabiliyorsunuz. Dolayısı ile elde benzer tipte adamlar var iken sizin daha zeki, futbol zekası daha ileride adamların peşinde olmanız lazım ama Galatasaray'da ne bunu görecek ne de gördüğü zaman gerekli hamleleri yapabilecek yöneticiler var.

Özetle, daha çok rotasyon oyuncusu kıvamında olan 2 isim eklendi Galatasaray kadrosuna ama çok daha önemlisi ana 11'deki sıkıntıları çözebilmek. Doğru hamlelerin yapılacağına dair ciddi soru işaretlerim var, uzun zamandır becerilemeyenlerin ne kadar isabetli yapılacağını merakla bekliyorum açıkçası...

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Ben iki transferinde kötü transfer olduğunu düşünmüyorum ama adnan sezgin kulupten ne olursa olsun uzaklaştırılmalı diyorum